View Single Post
Eski 24-03-2009, 10:52   #354
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Rica ederim ne demek. Paylaşmak zevk benim için.

Kaju'ya bir makale sözüm vardı ama bugünlerde biraz sağlık sorunlarım olduğundan bir türlü aklıma getirip o makaleyi bulamadım. Ama kısaca köpeğin üzerine atlaması ile ne yapılabileceği hakkındaki daha önce yapmış olduğum bir derlemeyi yazayım.

Üste atlayan yavru köpek bazılarına sevimli görünebilir... Ama bazıları için, özellikle çocuklar veya köpekten korkanlar için korkutucu olabilir.. Üstelik köpeğiniz büyüdüğünde, orta ve iri ırklardan biri ise, eskisi kadar şirin bir davranış olmayacaktır bu... Bu istenmeyen davranışın engellenmesi için bazı yöntemler:

Köpek atladığında, onun her iki ön patisini de ellerinizle tutun ve bekleyim. Köpeğin yere inmesine izin vermeyin. Çırpınmaya ve ciyaklamaya başladığında bile, köpek bu pozisyonda rahat hale geldiğinden emin olana kadar bırakmayın.

Daha sonra “Aşağı” komutunu verin ve gitmesine izin verin.

Birkaç denemeden sonra, bunun iyi bir şey olmadığını farkedecekler (sizin için veya onlar için) ve bunu yapmamaya başlayacaklardır.


Bunu önlemenin başka bir yolu da köpek zıplarken arkanızı dönmektir. Üzerinize atlayacağı hedefi uzaklaştırın. Aynı zamanda dikkatini vermeden önce onu otur konumuna da getirebilirsiniz.


Başka bir yöntem:

Zıt refleksi kullanın! Köpeğinize kayışını takın... Köpek ne zaman sizin üzerinize atlasa, kayışı aşağı çekiyorsunuz ve onun ne kadar hızla yeniden zıplamak istediğini göreceksiniz. Ve ödül sadece sakince oturduğunda olacaktir. Sakin şekilde oturduğu zaman (başlarda ondan ne istediğinizi anlamasi için onu yönlendirebilirsiniz) ödülü bol övgüyle verin, ödül sırasında yeniden zıplamak isterse, aynı işlemi tekrarlayın...


Ben bunlardan üçüncüsünü kullandım. Çünkü birinci yöntem köpeğiminin daha çok heyecanlanmasına yol açıyordu. (Ki sanırım kaju'nun köpeğinde de sorun aynı olacaktır...) Yavru köpekler için de uygulanamaz buluyorum bunu.. Sahipten gelecek "travmatik" etkilere karşıyım. Benim yaptığım köpeğe kayışı takmak, kayışı ayağımın altına sıkıştırmak oldu. Köpek zıplayınca kayış aşağı çekti, ayakları üzerine indi. Oturmasını bekledim ondan sonra sevdim. Köpek benden herhangi bir acı veya sıkıntı verici tepki almadı. Anafikri aldığını düşündüğüm zaman da kayışsız olarak denedim. İlk başlarda atladı ama hiç ilgilenmedim, o yokmuş gibi yaptım, ses çıkarmadan sırtımı döndüm. Sonraları oturmaya başladığından ödülünü verdim. Pekiştirmek için 1 ay kadar yanımda ödül maması ile dolaştım Şimdi sorunum yok

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön