View Single Post
Eski 23-03-2009, 11:14   #346
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Yazışmaların hepsini okudum. Benim de naçizane önerilerim olacak. 7 yaşında 5 yaşında iki tane Alman Çoban köpeği sahibiyim. Ve köpeklerin çok çok içinde olan birisi olarak benden gelecek uzun yazıyı umarım mazur görürsünüz.

1. Sn. Berduray köpeğinizin cinsinin Alman Çoban köpeği olduğunu söylemişsiniz. Alman Çoban Köpeği günümüz standartlarını yakalamak için pek çok çaprazlama üretim teknikleri kullanarak bugüne gelmiştir. Dış görünüşünün "insan eliyle" yapıldığını söyleyebilirim. Örneğin yere 45 derece açıyla gelen kalçası... Bu atalarında olmayan bir durumdur, bazı seçimlerle yapılmıştır. Ve günümüz Alman Çoban köpeklerinin mevcut olan anatomik yapılarından dolayı bazı hassasiyetleri vardır. Bu ne demek?

Alman çoban köpeklerinde kalça displasizi dediğimiz durumlara çok sık rastlanabilmektedir. Yani kalça çıkığı. Bu kalça çıkıkları displazinin derecesine göre köpeğin yaşam standartını etkileyebilmektedir. Genetik veya sonradan karşılaşabilecek bir durum olabilir. Ama bunun etkisini azaltmak veya sonradan çıkmasını önlemek (travmatik koşullar) için yapılabilecek pek çok şey vardır. En önemlileri beslenme ve egzersiz. (Bu konuya daha sonra geleceğim)

2- Alman Çoban köpekleri gene ırksal anlamda sindirim sistemleri hassas olan köpeklerdir. vereceğiniz besin dengelerini iyi ayarlayamadığınızda sık sık ishal ve kusmalarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Ayrıca karşılaşabileceğiniz allerjiler de cabası...

3- Beslenme dedik ya, yukarıdaki sebeplerden dolayı çok önemli. Ev yemeği verin ya da kuru mama kullanın demiyorum bu sizin seçiminizdir. Ancak hangisini seçeceseniz seçin bazı noktaları atlamamak çok önemlidir.

* Yemek artıkları genellikle köpekler için besin olarak verilir. Ama bunlar köpeklere uygun besinler değildir. İçerdikleri yağ tuz ve yemeğin yapısı olarak köpeklere uygun değillerdir aslında. Eğer ev yemeği ile beslenecekse, köpek için hazırlanmış olanlardan olmalıdır.

* Proteinler özellikle yavru köpek için çok önemlidir. Sizin şu anda vereceğiniz yemek protein ağırlıklı olmalıdır büyümesi için. Ev yemeklerinde genellikle fiyatından dolayı tavuk kullanılır. Yavruda çok sorun yaratmayan bu durum, köpek büyüdüğünde özellikle yaz aylarında alman çoban köpeklerinde allerjiye neden olabilir. Tavuk proteini kimi köpeklerde özellikle yaz aylarında bünyeye fazla gelerek allerjiye neden olabiliyor. Bu nedenle sık sık değişik proteinler kullanma yoluna gidilmelidir. ( Mama kullanıyorsanız örneğin hep tavuklu yerine, tavuklu, kuzulu, balıklı, ördekli vs şeklinde değiştirmek önerilir.)

3- Premium diye tabir edilen profosyonel hazır mamalarda köpeğin yaşına göre ihtiyaç duyduğu tüm maddeler paket içinde hazırdır. Tek dezavantajı kullanılan katkı maddeleri olabilir. Market maması olarak nitelendirilen genellikle ucuz mamalarda ise, olması gereken oranlar konusu şüphelidir. Genellikle et yan ürünleri ve bol miktarda dolgu maddesi kullanılır. Dolgu maddeleri de sindirimden direkt barsaklara giderek dışkı olurlar. Hiç bir yararı yoktur kısacası. Kuru mama alacağım diye ucuz mama tercih edecekseniz köpeğe yarardan çok zararı olacaktır. İçerdikleri mısır unu özellikle allerjilere neden olabileceği gibi, iyi koşullarda üretilmemiş mamalarda, mısır unu mısır türevleri bir mantar oluşturabilmekte ve bu da köpekte zehirlenmelere yol açabilmektedir.

4- Kuru mama tercih edecekseniz özellikle yavru için verilecekse, içerdiği mamada "glukozamin" olmalıdır. Çünkü... Yukarıda bahsettiğim kalça displazisi konusunda koruyucu bir maddedir. Kalça eklemindeki kıkırdak doku ve bağ yapısını koruyucu bir özelliği vardır. Özellikle yavru köpeklerin hele de alman çoban yavrularının alması gereken bir besindir, ve ne yazıkki pek çok mamada yoktur. Ev yemeği tercih edecekseniz de bir takım mineral vitamin ve bu tip maddeleri dışarıdan ek olarak vermelisiniz. (Hazır mamalarda dışarıdan takviye yapmanıza gerek yoktur, hele de glukozamin içeriyorsa...)

Vitaminler, kalsiyum, glukozamin olmazsa olmaz diyebilirim. Yurtdışında köpeklere çiğ kemik verilerek kalsiyum ihtiyacı karşılanabiliyor. Çiğ kemik pişmiş kemikteki etkileri yapmıyor ancak ülkemizde asla önermem. Etlerin kesilme koşullarını bilmiyoruz. Ayrıca küçük çocuklarınız var ve bu işlemde ciddi bir parazit riski var. Bu durumda kalsiyum kaynağı olarak yoğurdu kullanmalısınız. Süt ishal yapar. Vitamin kaynağı olarak da sebzeler.

5- Yavruda kullanılacak bir protein oranı vardı. Bir yerlerden bulmam lazım hatırlayamadım şu anda ben yiyecek hazırlamıyorum yavruya. Et genellikle haşlanarak pişirilir, inmeye yakın sebzeler öldürülür çok pişirmeyin. Yoğurt ve zeytinyağı da verebilirsiniz. Soğan, pırasa, domates kullanmayın,köpekler için toksiktir.

Vakit bulduğumda tekrar devam edeceğim. Parazit uygulamaları üzerine de...

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön