Teşekkürler sayın Nariel, siz çok geç ekmişsiniz. Yaşayıp yaşamamaları tamamen şansa kalmış.
Çiğdemlerinizi Silifke gibi kışı hiç olmayan yerde yetiştirmek hiç kolay olmasa gerek. İstanbul'da ise azda olsa kış oluyor. Karasal iklime oranla daha zor olsada yetiştirmek mümkün.
Ancak her zaman istenmeyen can sıkı olaylarla karşılaşmak olası. Mesela ben ilk ektiğimde çiğdemlerimi bahçenin üç farklı noktasına ekmiştim. Hepsi çok güzel gelişti ancak bir noktadakilerin tamamı köstebeklere kurban gitti. Ardından toprak saksılara ektim çok güzel gelişti ancak bu saksıları taşımak, değiştirmek çok zor ve bazen kırılıp çatlıyorlar. Bu sene tamamını plastik saksılara ektim bakalım yazın sorun çıkarmı?. Şu andada bir salyangoz sorunum var hiç sorma. Sanki onlar için ekmişim gibi başında bekliyorlar. Topraktan yukarıya burnunu gösteren çiğdem, lale, ters lale veya açı çiğdem hiç fark etmez hemen tepesini yiyorlar. Bende onlar gibi başında bekleyip anında müdahale edemiyorum. Ben ancak izinli olduğum veya hafta sonlarında bahçeye gidebiliyorum. Bir ikinci problemim var çözüm bekleyen oda rüzgar bahçe kuzey doğuya açık ne eksem yaprakları rüzgardan sararıp kuruyor.
Tanıdığım bir İsrail'li arkadaş var bunları buz dolabında yetiştiriyor. Yani marketin peynir reyonu gibi hemde yüzlercesi.
Bir başka tanıdığım var oda İngiltere'nin kuzey batısında bir adada yaşıyor. Kendi cümleleri ile söylüyorum 2007 senesinde bulunduğu yerde yağmurun yağmadığı gün sayısı 18 ve 500 den fazla çiğdem saksısı var.
Yani bu arkadaşlar bu çiğdemelri yetiştirebiliyorsa ben çok daha kolay bir şekilde yetiştiririm. Kaldıki bu bitkilerin anavatanı Türkiye'dir. Dünyada var olan çiğdemlerin yarısı Türkiye kökenlidir.
Yani birileri bunları yetiştiriyorsa elbette bunu başkalarıda yapabilir.
Aşağıda bir bir başka yabancı forum adresini ekliyorum. Eğer ilgilenen arkadaş olursa buradan takip edebilir. Bu forumda görünen çiğdemlerin yarısı Türkiye kökenli!
http://www.srgc.org.uk/smf/index.php?topic=3139.300