Merhaba

Kendimden biraz daha alinti yapayim!Blogumu okuyup buraya tasidiginiz icin tesekkur ederim...
18 Mart 2008
Merhabalar,
Fikir Sahibi Damaklar (FSD) grubunda bir suredir sut konusunu islemekteyiz.Asagidaki maili sizlerle paylasmak istedim.Son zamanlarda "sadece kutu sut icin" propagandalari ile beynimizi yikayanlarin etkisine girmemekte ve benim gibi israrla acik sut kullanmaya devam etmekte iseniz,**** oh ne iyi UHT sut kullaniyorum,tertemiz saglikli yanilgisinda olup,miniklere bile Akrilamid veriyorsaniz lutfen okuyun ve beraber bir daha dusunelim.Cam sisede mis gibi pastorize sut ile hic te PAK olmayan kartonlarda UHT sutlerin cok farkli oldugunu unutturdular bize...Sutle yaptigimiz pembe domates corbalarinin zehir degil sifa olmasi dileklerimle...
Sevgiyle kalin
Yesim Guris
Değerli grup üyeleri,
konu adli tıp alanı dışında olabilir fakat bulaşmadan edemeyeceğim,
konu, daha çok sokak sütünün olası zararları üzerine ve ekonomik
açıdan açıklanmakta
ilgili alanlar, veterinerlik, zooteknik, tarım ekonomisi ve gıda
teknolojisi gibi sayılabilir,
bu tartışmalara pek katılmayan grup ise gıdacılar,
halbuki konunun en önemli boyutu onları ilgilendiriyor,
paketleme ve UHT tekniği,
tv deki çeşitli reklamların (sanki ihtiyacı varmış gibi) konu ile
ilgili paketleme fabrikası tarafından finanse edildiği,
Ülkemizdeki sokak sütü satış oranının ancak %3'ler seviyesinde olduğu,
hiper-süpermarketlerde nadiren/tesadüfen karşılaşılan günlük pastorize
sütlerin neredeyse kaybolmakta olduğu,
bu malum firmanın kendi ülkesinde UHT süt satışının hiç bulunmadığı,
hatta avrupa ve amerikada ancak dağcıların sırt çantalarında taşımak
için çok az satışının bulunduğu,
....PAK ve ....BRICK isimleri ile Türkiye pazarının tamamını eline
geçirmiş bu dev isveç firmasının neredeyse Ülkemiz dışında hiçbir
yerde bu ürünü satamadığı, (nedense?, sağlık açısından yasak olmasın
sakın?)
avrupa ve amerikada süt tüketiminin günlük şişe sütlerde olduğu,
UHT tekniğinin insan sağlığına son derece zararlı AKRİLAMİD oluşmasına
neden olduğu,
AKRİLAMİD'in prekanseröz olduğu,
ayrıca ...PAK kutularının 7 katmandan oluştuğu ve en iç kaplamasının
diğer katmanlar arasında oluşan toksik etkili ürünlerin sütün
içerisine migrasyonuna (göç etmesine) engel olamadığı,
UHT tekniği ile üretilen sütün aniden 150 C dereceye çıkartılıp aniden
soğutulması işlemi sonrasında, protein zincirlerinde insan
bağırsağında hazmedilmesi imkansız türde bir denatürasyona neden
olduğu,
bu tür denatüre proteinlerin bağırsaklardan emilmeden dışarıya atıldığı,
sadece kalsiyum ve bir kaç mineral ve vitaminin emilebildiği,
üniversitelerdeki gıda bölümü hocalarının çoğunun bu gerçekleri
bildiği ve çeşitli (??) nedenlerle bu konuyu açıklamaktan geri
durdukları,
hatta bir anektod vermek gerekirse;
gıdacı bir öğretim üyesinin "niçin bunları basın yoluyla toplumla
paylaşmıyorsunuz" sorusuna;
"aman hocam ne yapıyorsun, bizi yok ederler!!" şeklinde bir beyanının olduğu,
bu firmanın öncelikle Ülkemiz sağlığı açısından, sonra ekonomik açıdan
ciddi tehlikeleri bulunduğu gerçekleri çok çarpıcı,
esasen biraz daha araştırma yapıp konuyu daha teknik verilerle
paylaşmam iyi olurdu fakat yoğun bir çalışma temposu içerisindeyim,
konuya ilgi duyanlar daha fazla araştırabilir,
şahsi çözümümü de belirteyim,
yaklaşık bir yıldır oturduğumuz yere yakın bir köyden, iki ineği
bulunan bir kişiden haftada 8-10 litre süt alıyorum,
litresi 1 TL, 3-5 dk hafif kaynatıp, kaynar vaziyette aroma veya tamek
meyve suyu şişelerine dolduruyorum, ağızlarını hemen kapatıp
çalkalıyor ve 5 dk sonra buzdolabına yerleştiriyorum, oldukça uzun
süre muhafaza edilebiliyor,
çocuklarıma uzun yıllardır içirmiş olduğum (UHT) paket sütlerden
dolayı ise neden daha önce incelemedim ve bilgilenmedim diye de vicdan
azabı çekiyorum,
Saygılarımla,
12 Mart 2009 Perşembe 14:27 tarihinde Adnan SERPEN
<adnanserpen@yahoo.com> yazdı: