Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03
SN.MALBMAN.... Nasip kısmet olursa bu ay başı bende akansu kültür sistemimi kuracağım.
Günde 2 saat güneş alan çatı arasına yerleştireceğim..
SN. Envor'dan aldığım EC.leri deneyeceğim.
Fakat şimdi yaptığım bir araştırmada ph ve ec ölçerlerin fiyatları 70-80 tl den başlıyor.
Bunun daha ekonomik bir yöntemi olabilirmi?
Birde sistemdeki suyu nasıl ayarlıyorsunuz?
Haftada bir ekleyerek mi? Bu durumda suyun EC oranı nasıl olacak?
Bana biraz yardımcı olurmusunuz?
Son soru ? Deponuzun içinde bir havalandırma cihazı var mı?
Varsa bu cihaz ve sistemdeki cihaz günün hangi saatlerinde çalışıyor?
Teşekkürler....
|
Sayın Acarextt03 merhaba. Öncelikle buradan size söyleyebileceklerim yalnızca kendi deneyimlerim ve uygulamalarım sonucu elde ettiğim bilgilerdir. Kesinlikle uzman görüşü değildir ve uzman görüşüne ihtiyaç duyarsanız sitedeki bu işin okulunda okumuş arkadaşlarımız çok daha geniş bilgi verebileceklerdir.
Ben EC ölçeri sevgili Kudret Tezel'den almıştım. Kendisiyle irtibat kurarsanız gerekli bilgileri verecektir. Ph'ı ise ingiltereden indirimden 3 pounda aldığım bir ph kiti ile ölçüyorum. Sanırım bu tür bir şey bulabilirsiniz internetten. Zaten besin eriyiğini şehir suyu ile hazırladığım ve şehir suyunun ph'ı çok büyük farklılıklar göstermediği için bu güne kadar sorun yaşamadığım gibi, öyle sık sık ph ölçümü de yapmıyorum açıkçası.
Sistemdeki suya bitkilerin kullandığı miktarı günlük olarak ekleyerek, bir hafta ya da on günde bir tüm eriyiği değiştiriyorum. Eriyik ilave ettikten sonra ec de çok büyük farklılıklar olmuyor. Ama yine de besin ya da su takviye ederek ec'yi istediğiniz, daha doğrusu bitkinin büyüme evresine göre ihtiyaç duyduğu değerlere getirmekte fayda var. Bu esnada yeni eriyiği koymadan önce sistemi 3-4 saat yalnızca suyla çalıştırıyorum ki bitkiler tuzlanmayı bertaraf edebilsin.
Son olarak: besin eriyiğini koyduğum tankta havalandırma cihazı yok. Buna gerek de yok, zira besin sistemden dönüşte tanka yaklaşık yerım metreden aktığı için yeterince oksijen kazanıyor.
Sistemdeki cihaz (sisteme besin eriyiğini basan motor) iki saatte bir on beş dakika çalışıyor. Ama bu sizin kullanacağınız agregata,bitkilerinizin bulunacapı ortama ya da benzer durumlara göre değişklikler gösterebilir. Bu nedenle öncelikle bitkilerinizi gözlemleyip bu zaman aralıklarını, besin miktarlarını kendiniz tayin etmeniz gerekebilir.