View Single Post
Eski 22-03-2009, 09:58   #35
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Domates - Yardımcı Bitkiler

Name:  domates_companion.jpg
Views: 3432
Size:  42.1 KB
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Kadife çiçeği: Organik bahçecilikle ilgili okuduğum yazıların hemen hepsinde nematodlara karşı kadife çiçeği öneriliyor. Bahçemde domatesler neredeyse kadife çiçekleride oradadır. Kadife çiçeği kök kısmı ile nematodları kaçırırken toprak üstü kısmı ile domates zararlılarının bir çoğunu uzaklaştırır, "aphids" (yaprak biti) ile beslenen "hoverfly" böceğini çeker.

Fesleğen (iri yapraklı): Geçen sene domates ile fesleğenin birlikte gelişimlerinin iyi olduğunu ve fesleğenin domatesin lezzetini artırabileceğini okuyunca denemek için bir grup oturak domatesin arasına fesleğen diktim. Lezzet değişikliğini farkedemedim ama hem domatesden hem de fesleğenden oldukça fazla ürün aldım. Bu sene oturak cinsinde tekrar karşılaştırmalı deneyeceğim; galiba fesleğende kadife çiçeği gibi domateslerin olmazsa olmazı olacak. Fesleğen bitkisi arıları çeker, bazı zararlıları uzaklaştırır.

Hodan: İlk defa bu sene pembe domateslerin arasına hodan otu (Borago officinalis) dikmeyi planlıyorum. Hodan otu arı ve avcı böcekleri çeker, birçok zararlı böceği uzaklaştırır.


Düzenleyen üzüm : 22-03-2009 saat 16:23 Neden: harf hatası
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön