Solucan arayışlarına çözüm
Arkadaşlar kompost yapmaktaki maksadımız bahçemizde ve mutfamızdan çıkan atıkların bertarafını sağlarken aynı zamanda bahçemizin eksilen organik yapısının geri kazandırma ve de bu atıkların kompost aşamasında solucanlarıda katarak bitkilerimize en yarayışlı besin maddesinin kazandırılması, solucan gübresinin geniş çevrelerde yankı bularak uygulanabilirliği solucan temininde yaşanan güçlükleri aşmanın yollarından bir tanesininde bahçemizde bulunan solucan populasyonlarının artışını sağlamaktır.
Bunu sağlamanın birinci kuralıda solucan gübresi üretimine geçmeden önce kendi bahçemizde nasıl bitki yetiştirme becerileri edinmişsek öylece sağlıklı ergin ve obur solucan yetiştimek üzere çalışmalar yürütmeliyiz.
Arkadaşlar benim daha öncede çukurda kompost deneylerimi sizlere anlatarak bunları sizlerle paylaşma imkanım olmuştu,daha önce ayrıntı olur diye paylaşmadığım bir gözlemimden bahsederek solucanları nasıl baçemizde çoğaltabileceğimiz bilgilerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Çukurda topladığımız bu atıklar sulandıklarında çukur zemininde toprağın gevşemesini sağlıyarak kompost malzemesinin şerbetini de bu gevşeyen toprak aralarından toprağın derinliklerine ulaştığında toprak altı solucanlarını cezbederek buralarda toplandıklarını gözlemlerimde müşhade etmiş bulunuyordum.
Daha sonraları oluşan kompostu almam gerektiğinde çukurun alt bölümlerinde, Bahçe bellemeleri sırasında raslamadığım büyüklükte vede solucan bolluğuna rastlıyordum,gözlemlerimden çıkardığım sonuçlar kompost oluşumlarından yararlanmaları onların üreyip çoğaldıklarının bir göstergesi oluşumlar fefkalade yerinde olarak uzunlukarıyla irlikleriyle vede kıpır kıpır görünümleriyle dikkati çekiyorlardı.
Gözlemlerimi sizlerin takdirlerine sunar faydalar sağlaması umuduyla uygulayacak arkadaşlara başarılar dilerim. Saygılar
|