View Single Post
Eski 21-03-2009, 17:02   #138
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
İlk civciv çıktıktan sonra, tavuk bir kaç gün daha kuluçkada yatıyor. Zaten 21 gün ortalama bir değerdir. Esasen 18-24 gün arasında sürer kuluçka.

Civcivleri evde bakacaksanız sıcaklığa ve rutubete dikkat etmeniz gerekiyor. Altları kuru olmalı, yanlış hatırlamıyorsam sıcaklık 28 derece civarıda olmalı. Eğer ortam civcivler için sıcaksa, civcivler kutunun köşelerine doğru dağılır. Fakat ortam civcivler için soğuksa, bir araya toplanırlar.

Civcivlere ilk 12 saat bir yiyecek vermemelisiniz. Henüz bağısaklarında yumurta sarısı vardır ve onunla beslenebilirler. Daha sonra haşlanmış bir yumurtanın sarısını ezerek verebilirsiniz. Sütlü ekmekde çok severek yiyeckleri, besleyici bir yemdir. Yavaş yavaş civciv büyütme yemine geçmelisiniz.

Civciv büyütme yemleri iki çeşittir. Etlik ve yumurtalık olanlar. Siz tavuklarınızı ne amaçla büyütüyorsanız o doğrultuda beslemelisiniz.

Civcivleri tekrardan tavuğun altına koyacaksanız, bunu gece tavuk uyurken yapmalısnız. Yoksa tavuk, kendi civcivleri bile olsa, daha sonradan katılan civcivleri öldürür.

Tavuğun altına bir kaç parti yumurta koymak bence yanlış. Çünkü tavuk kuluçkada yattığı sürece doğru düzgün beslenmez. Bu yüzden kuluçka süresi, uzadıkça, hayvan zorlanacaktır. Diğer yandan kuluçkada yatsın, ben kendim onu beslerim, suyunu veririrm derseniz, bu sefer tavuk yumurtaların üzerinden hiç kalkmaz ve bozulmalarına sebeb olur. Çünkü yumurtaların arada soğumaya ihtiyacı var.

Döllenme olayında, sanıyorum olay daha öncesine dayanıyor. Eğer bir tavuğu bir horozla çiftleştirip, sadece ikisinin civcivini almak istiyorsanız, 1 ay boyunca tecrit etmelisiniz. Yoksa önceki döllenmelerin civcivleri çıkabiliyor.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön