View Single Post
Eski 20-03-2009, 20:26   #245
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Durgun Su' dan Akan Suya zorunlu transfer

Paralel saksılardaki yaşadığım olumsuzluklar ve EC ölçümü ile edindiğim tecrübeler bu sistemde kesin akan su kültürüne geçmemi gerektiriyordu. Damacananın üzerinde durduğu 0 nolu saksıya bir adet akvaryum kafa motoru ilavesi ile paralel saksıların herbirine üstten akan su ilavesi yaptım. Alttaki boru bağlantısı ise drenaj borusu ( 0 nolu saksıya dönüş) vazifesini üstlendi.

Bu kararı almamdaki ilginç gelişme şu şekilde gelişti. Birbirine bağlı altı adet saksının ilk saksıyı ( 0 ) damacanayı üzerine koymak için kullanıyorum ve burada hazırladığım yeni besin eriyiğinin EC değeri 2,20 olarak hazırlanıp yerleştirildikten sonra zaman içinde her saksıdaki domates fidelerinin kullandığı su ve buharlaşma ile eksilen besin yerine teorik olarak o nolu saksıdan hep 2.20 EC değerinde taze besin eriyiği gideceğini düşünmüştüm. Yalnız pratikte gerçekleşme böyle olmadı.

Saksıların damacanaya ( 0 nolu saksı ) uzaklıklarına göre sistemden aldıkları yeni besinin EC değeri logaritmik olarak yükselme gösteriyordu. Bunun bir rastlantısal sonuç olmadığını test etmek için uzun süre takip ettim. En son saksıdaki (5 nolu) domates fidesinde yapraklar tekrar sararmaya başlayınca tesbitimin doğru olduğuna karar verdim. Çünki yaptığım ölçümlerde EC değerleri

0. nolu saksıda 2,20
1. nolu saksıda 2,35
2. nolu saksıda 2,45
3. nolu saksıda 2,55
4. nolu saksıda 2,72
5. nolu saksıda 2,85

oluyordu. Bu EC değerleri zaman içinde 0 nolu saksıdaki hep 2,20 iken diğer saksılarda tuzluluk oranlarının sürekli artmasından dolayı hep yükselme eğiliminde idi. Son saksıdaki EC değeri hava sıcaklığına bağlı olarak bitkinin zarar görebileceği EC değerlerine yükselebiliyordu. Bunu saksı numaralarına göre fidelerin yapraklarındaki değişimden de gözlemleyebiliyorsunuz.

0 nolu saksıya devridaim motoru yerleştirdikten sonra sistem dengeye gelmesi için bir gece bekledikten sonra yaptığım EC ölçümünde yukardaki dengesiz dağılımın dengeye geldiğini tesbit ettim. 0 nolu saksı dahil 6 saksıdan yaptığın EC ölçümünde hepsininde 2,40 ta dengelendiğini tesbit ettim. Olması gerekende bu idi bence.

Damacanadan gelen 2,20 değerindeki taze besinle, saksılardaki kullanılmış besin zaman içinde, yine sistemde buharlaşma ve bitki sarfiyatlarından kaynaklanan tuzluluk oranının artması ile EC yükselmesi olacak, ama 5 adet bitkinin yaşam koşulları eşitlendiği için 1. saksıdaki sağlıklı yaşarken 5. saksıdaki can çekişmeyecek. Yapılacak EC ölçümleri ile belirli sınıra gelince besin eriyiğinin komple değişimine karar vermek daha kolay olacak.

Kavanozdaki tek başına duran fide çok sağlıklı şekilde büyüyor. Torftakiler de inanılmaz güzellikte sağlıklı olarak büyüyorlar ama inanın hepsi yaprak güzelleri. Paralel saksılardakiler de dahil birinci salkım çiçeklenmeden oluşan domateslerden sonra hiç birinde bir meyve gelişimi yok. Hepsi sürekli boya gidiyorlar. Paralel saksıların dışındakilerin yaprak rengi ve büyüklükleri ideal ölçülerde ama çiçeklenme yok. Paralel saksılardakiler ise birinci yaşadıkları travmadan sonra bir iki çiçek açtılar ama meyve oluşumu olmadı. Bu son yaptığım akan su değşiminden sonra daha ümitliyim.

Hyponica denemesinde koltuk almadan köklendirdiğim bir fide şu anda köklerini çoğaltmak için uğraşıyor ama görünüm sağlıklı. Bu arada tohumdan yetiştirdiğim bir fideyide ikinci bir kavanoz saksı ile durgun su kültürüne koydum. Üyemiz sürekli artmakta.

Daha sırada Red Robin var ama birinci denemede havanın çok sert değişiminde çimlendirdiğim fidelere sahip çıkamadım. Her şeye yeniden başlıyorum.

Çileklerin bol güneş gören tarafları çiçeğe boğuldu. Gölgede kalanlar biraz daha yavaş gelişiyor. Yaprak yanığı yenileri oluşmuyor, toplam dört adet fide telef oldu. Birkaç tanede hasta olan fide var onların tedavisi ile uğraşıyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 15:47
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön