Ben de bu durumda sadece bir kaç mesaj yukarıda; yani
766. ve
767. ve
768. mesajlarımda boşa uğraşmış olduğumu düşünüyorum
Bkz. fotoğraflı anlatımla ilgili mesajlarım:
Sizin aşamaya gelinmiş durumda ise, -tabi görsel olarak benim bahsettiğim biçimde bir tercihiniz var ise- önce genel olarak kafamızda tasarladığımız hayali kürenin dışında kalan dalları, o kürenin sınırlarından budamamız ve ondan sonra da kafamıza uygun şekilde gelişmeye teşvik etmemiz düşünülebilir. Hem evde ortam sıcaklığınız elverişli ise, bu şekildeki budamanız sonrasında elinizdeki dalları çelik olarak değerlendirip köklendirmeyi deneyebilirsiniz.
Ancak; hazır da misler gibi çiçeklenme evresinde iken bence bırakınız budamayalım. Yeni Yeni çıkan sürgünlere dokunmadan ilk bir iki hafta gözlemlersiniz. Sürgünler yaklaşık iki haftalık olmalarına yakın, kendilerinin yeni yaprak mı yoksa çiçek goncası mı olacaklarının sinyallerini verirler, siz de rahatça anlarsınız; -gonca sürgünü ise bir tohum zarfı gibi kapalı halde irileşen sürgünün en tepesinde hafif sivri uçlu oluşumlar belirir bir on gün kadar süre içinde; açmış çiçeğin gövdeye birleştiği yerdeki taç kısmının ilk oluşumu olsa gerek-; onları bırakır, öyle olmayan diğer sürgünleri fotoğrafladığım gibi veya size daha kolay gelebilecek herhangi bir şekilde -ben ilk zamanlarda bir cımbız ile kıstırıp öyle 'çimdikleyerek' buduyordum sürgünleri- budarsınız.
Böylelikle hem ilk etapta gardenyanız büyüklüğünden kaybetmeyecektir; hem bu canım çiçeklenme safhasında harika gardenya çiçeklerinden feda etmeyeceksinizdir, hem de zaman içinde, arzu ettiğiniz şekle doğru gelişen bir gardenyaya doğru yol almış olacaksınızdır.
NOT: Ben ilk başlarda kıyamazdım ilk önerdiğim yöntemdeki gibi orta sert budamalara. Zaman içinde o konuda üzülmeden budayabilir oldum arzu ettiğim şekil ve bitki sağlığı adına. O yüzden, siz hangisini tercih ederseniz, ona göre kendinize uygun yöntemi rahatça uygulayabilirsiniz.
Mis kokulu, parlak yeşil yapraklı mutluluk verici gardenya günlerine...
lerdemir; gardenyasını haşince budayabilen forumzade.
NOT: Bu imza, çok açık bir biçimde yeni üyelerimizden "
gece" etkisidir.