Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ
Sn. Başbahçıvan, cahilliğimi bağışlayın ama bu topraklar konusunda kafam çok karışık.  "Dere mili kum" toprağı dediğiniz bildiğimiz dereye gidip kumlu kısmından aldığımız toprak mı oluyor? Yoksa bu isimle başka bir toprak mı kastediliyor? Bir gübrenin "yanmış" olması ne demek? Çiftlik gübresi ne demek? Bu bir karışım mı?
Kasımpatı benim hedef çiçeklerim arasında da bu bilgiler lâzım olacak bana onun için soruyorum.  Şimdiden teşekkürler.
|
Sn arkadaşlar., Bazı teknik deyimleri anlamak amatör arkadaşlar için zor olduğunu biliyorum bu nedenle birkaç deyim için açıklıyorum:
a) Toprak ifadelerinde Kil, mil, tın
vb. ifadeler toprak zerrelerinin iriliğini ifade eder. Kum -Mil arasında ilişki şu, Kum daha iri zerrelerdir, mil ise daha ince toz halindeki toprak zerreleridir.Kuma suyu dökerseniz hemen alta geçer ama çok çabuk kururur, ısınır. Mil suyu daha az geçirir, daha yavaş kurur, Kil ise çok çok ince toprak zerrelerinden oluşur, suyu dökünce ağır ağır alır ve kolay kurumaz. Tabi bitki köklerinin bu toprak özelliklerinde gelişmeleri farklı olur. Kum sulandıkça çabuk basılır sıkışır ve hava geçiremez olur, tın mil-kil karışımı dır. kil ise suyu çabuk bırakmaz. çamur olur. suyu bırakmayınca hava doluşmaz ve kökler oksijen alamaz.
b) Çiftlik gübresi ; Büyük veya küçükbaş hayvan dışkılarının zaman içinde topraklaşmasıdır. Burada hayvan beslenirken yediği besinlerin bir kısmı dışarı atılır. bu besinler bitkiler için faydalıdır. Ancak dışarı atılan bu besinler ilk etap da bitkiler için tam yararlı değildir. örneğin Azot bitkiler için NİTRAT formunda olması gerekir, fakat taze gübrede sidik Amonyak taşır. Nitrifikasyon bakterileri bu sidikteki amonyağı önce NİTRİT haline dönüştürür, sonra da Bitkilerin yararlanacağı NİTRAT formuna dönüştürür. Bu dönüşüm 6ay-1 yıl arasında yavaş yavaş olur. Bakteriler bu işleri yaparken açığa çıkan ısı enerjisinden faydalanırlar. Isı enerjisi açığa çıktığı için bu işleme "Gübrenin yanması" denir. Çıkan ürün de Yanmış Çiftlik Gübresi dir.
c) Yanmış çiftlik gübresi organik madde olduğu için toprak zerrelerini bağlar ve toprağın su tutma kapasitesini artırır. Yani, Kumsal topraklardan su kolayca akıp gitmez, toprak sıkışmaz ve kökler için iyi ortam yaratır, Killi (İnce zerreli )ağır topraklarda da yine toprağı gevşetir, kil mineralleri arasında boşluklar yaratarak toprağı kabartır, kökler için fyda sağlar.
d) Son olarak, KASIMPATI toprak seçici bir bitki değildir. Kalenderdir. kasımpatı da önemli olan Kısa-Uzun günlerdir. Kasımpatı Kısa gün bitkisidir, Ancak kısa günler de (Ekim-Kasım ...Mart) çiçek açar. Uzun günlerde filizleri uzar. Sn yağcını kasımpatıları uzun yıllar içinde Virüsle bulaşmış olabilir, ve rengi bozulur. Aynı zamanda yaz aylarında Tripsler (emici bir böcek) de bozulmaya neden olabilir.