View Single Post
Eski 31-08-2006, 00:47   #11
Todor
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi whyliving
ya suyu nasıl bulabilirim ? mesela sondaj yaptırsam ?
ilk olarak derin su kuyusu (sondaj) kazan bir firma bulmanız gerekiyor. Fakat onların söylediğine aldanmayın, illaki bir joeloji mühendisine veya joefizik mühendisine zemin etüdü yaptırın. Çünkü kuyucular sizin suyunuzdan çok kendi ceplerini düşünüyorlar. Onların "Burda su vardır" demelerine aldanmayın. etüdünüzü yaptırın. Gelen mühendis size yer altı suyunun yerini, derinliğini ve miktarını söyleyecektir. Eğer yoksada yok diyecektir. O yüzden mühendisten şaşmayın. Ben iki kere üç kağıda geldim, ona dayanarak söylüyorum
derin su kuyularında (sondaj) fiyatlar ise ortalama şöyle:
Zemin etüdü : 500 YTL
işçilik: metre hesabı çalışılıyor, derinliğine ve çapına göre metresi 40-70 milyon arası
derin kuyu borusu : çapına göre metresi 10-15 Ytl
çakıl: 8-10 metrede 1 metreküp gider, metresi 20 YTL + nakliye
dalgıç pompa: suyu bulduğunuz derinliğe göre 1000 YTL ile 7 YTL
Kuyucudan fiyat istediğinizde size bir malzemelei birde malzemesiz fiyat verecektir. Malzemesiz anlaşmanızda fayda var. Onlar ucuz malzeme kullanıyorlar. En ince dalgıç pompanın 180 mm olduğunuda hatırınızda tutun. 140 mm lik bir sondaja dalgıç pompa salmanız oldukça zor olacaktır

Eğer keson kuyu açarsanız metre fiyatı 2 m çap için 350 YTL, 3 m çap için 600 YTL. Daha geniş açıtrmanızda mümkün. Fakat ben fiyatlarını bilmiyorum. Benim keson kuyum 2 m çapında 6 m derinliğinde. 8 m çapında olanını da gördüm.2 m çap için giden malzeme ise; her m derinlikte 1 m3 çakıl 5 torba çimento, 6 boy 8lik demir.
çakıl m3= 20 YTL
çimento torba: 7 YTL
demir boy= 5 YTL
elektrikli su motoru (2' giriş 1,5' çıkış 2 beygir, monofaze ) 440 YTL

(fiyatlar yaklaşıktır)

Eğer su bulursanız, yazlık ürün veya çok yıllık ürün ekme şansınız olacaktır. SOrgum-sutan otu, silajlık mısır ikinci ürün olarak ekilebilecekken (yani fiğ hasatından sonra) çok yıllık olarakta yonca ekebilirsiniz. Eğer çevrenizde hayvancılık yaygınsa bunlar en çok aranan yem bitkileridir.

Meyve bahçesi tesisinde ise dikkat etmeniz gereken (bence) pazar değeri yüksek türler ekmenizdir. Tabii bulunduğununz yörenin iklim koşullarınıda göz önüne alarak. Misal olarak şu anda Grany Smith cinsi elma Starking Delicous elmadan 3 kat fazla paraya satılmaktadır. Bir mayve bahçesi tesisi en az 15-20 sene için kurulur. 5 sene sonra yeni bir çeşit için, yeni bir bahçe kurmak çok karlı bir iş değildir. Bu yüzden türün seçimini çok dikkatli yapmak gerekir. Meyve sebze fiyatlarını, İstanbul meyve sebze halindentakip edebilir, sorgulayabilirsiniz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön