View Single Post
Eski 30-08-2006, 22:30   #412
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Konusu açılmışken bende bir maydanoz olayım dedim
Tabii bu tabiri bundan önce hiç duymamışdım, lakin demek biz de "katlama" yapıyormuşuz. Tabi benim yaptığım etobur bitkilerde (=EB) zor çimlen ve ender tohumlarda iyice ıslatılmış (ancak fazlaca sulu değil) sphagnum yosunu ile karıştırılan tohumlar 1 ay süre ile 5C de tutulur ekim yosun ile beraber doğrudan torf üzerine yapılır üzeri asla torf ile tekrardan kapatılmaz ancak bir cam veya nylon ile kapatılmak sureti ile nemli ortam sağlanıp kurumaları önlenir. EB'lerin çimlenmesinde ışık faktörü önemli olduğundan ışığa güneşe konması gerekse de güneşde kapalı kapların aşırı ısınacağı da göz önünde bulundurur isek en iyisi uygun bir ışık saçan floresant ampul altına koymak olacaktır.
ekimdeki can suyunu % 0,1 lik Gibberelic Acid (GA3) ile yapmak çimlenme oranında artış sağlar.
Bazı EB'lerde (örneğin Darlingtonia californica'da) bir gün 24 saat su ile beraber donduruluduğunun ertesi dikim yapılır. bunlar EB'lerde benim deneyimlerimle göre ve diğer kaynaklardan da edindiğim türe özel "katlama" metodlarıdır.

praecox Çevrimdışı   Başa Dön