View Single Post
Eski 16-03-2009, 20:43   #13
Balıkcı
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Arkadaşlar

İşin Türkçesi, siyah domates diye bir şey yok.

Siyah denmesinin sebebi, bizim domatesler gibi kıpkırmızı olmayıp, sap tarafı koyu yeşil-kahverengi olmasından dolayı olabilir. Bu renk, yarıya kadar böyle, çiçek tarafı ise yine kırmızı.
Geçen sene bizim bahçeye, böyle iki çeşit domatesin fidelerini diktik.
Biri, organik tohumdan yetiştirdiğimiz Black Sea Man(Latince adını bilmiyorum, tohumları Amerika'dan aldığımız için, oradaki adını yazıyorum.)
Bu bir yer domatesi, yani sırık istemiyor, fakat çok güçlü ve kalın bir gövdesi var.
Yaprakları, domatesten çok, patatese benziyor.
DOmateslerin şekli, bildiğimiz gibi, içi kırmızı değil, yeşil, siyah, beyaz, kahverengi, karmakarışık bir renk cümbüşü.
Lezzetli bir çeşit.
.
Bir diğeri, Purple Russian Tomato
Bu da ne mor ne de siyah, fakat kırmızıdan farklı, ilgi çekici bir rengi var, şekli de uzun.
Bu, sırık domatesi, lezzetli.
Orijinal tohumların, Amerika'daki, geleneksel tohumları devam ettirme amaçlı bir çiftlik tarafından, Ukrayna'dan, Irma Henkel adındaki bir hanımdan alındığı belirtiliyor.
Ben de Ukrayna menşeli olduğuna göre, bu bitki soğuğa bizimkilerden daha dayanıklıdır diye düşünüyorum.
Bu dayanıklılığı, kışın yetiştirilebilir manasında değil de, mevsim sonunda kışa doğru, bizimkilere göre, daha uzunca bir süre ürün verebilir şeklinde anlıyorum.
Geçen sene bunu deneme şansım olmadı.
Şimdi, bu iki türün tohumlarından çimlendirdim, az bir kısmını da satışa koydum.
Bakalım bu sene ne olacak.
Resimdeki, Black Sea Man
Çiçeğine bakın, nasıl gür ve güçlü.

Burada da diğer resimleri var

Eklenen Resimler

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön