Arkadaşlar ben geçenlerde bergamut reçeli yaptım. Yalnız şeker kullanmadım. Bergamut meyvesi sayın Ahmeter'in dediği gibi rendenin ince yeri ile rendelenip sarı kısmı ayrılıyor. Yumurta gibi bembeyaz kalınca kabuk dilimlenip soyuluyor. Kabukları normal büyüklükte parçalara ayırıp acı suyu çıkması için kaynatıyorsunuz. Eşimin dediğine göre uzun kaynatmayıp; acısı çıkana kadar ara ara kaynatmak gerekiyormuş. Eh elimizin alet edavatıyla bu işlere kalkışırsak... Neyse acısı çıktıktan sonra sıkılan elma suyunda kaynatılarak reçel yapılıyor. Yalnız benim elma suyum bergamut kabuklarının hemen üstüne çıktığından çok çabuk kayboldu. Sanırım biraz daha fazla elma suyu kullanmak gerekiyor. Rendelenen kabukları kurutup dolaba koymuştum. Çok hoş kokuyorlar. Sonradan ağzı kapalı kaba almama rağmen sinen koku hala çok hoş.
|