View Single Post
Eski 30-08-2006, 07:19   #3
Todor
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Sn Whyliving

Suyunuzun olmaması önunuzde büyük bir problem. Eğer imkanınız varsa derin su kuyusu veya keson kuyu açmanızı şiddetle öneririm. Aksi takdirde yetiştirebileceğiniz ürünler sadece kışlık ürünler olabilir.Ve toprak analizide şart ******.

Eğer sadece kışlık tarla bitkileri üretebiliyorum derseniz, bir sene baklagil bir sene buğdaygil ekebilirsiniz.
Örnek olarak basit bir hesap yapmak gerekirse

50 dönüm adi fiğ yetiştiriciliği için (tahmini)

Giderler
gerekli tohum miktarı: 50 dönüme kilosu 0,5 YTL'den toplam 750 kg = 375 YTL
gerekli gübre : 50 çuval, çuvalı 25 YTL = 1250 YTL
balya makinası = balyası 1 YTl'den 750 balya = 750 YTL

Kendi traktörüm var diyorsunuz, bütün ekipmana sahip olduğunuz düşüncesiyle
sürme, tırmık, çapa, serpme, biçme vs yaklaşık 500 ytl mazot

giderler toplamı= 2,875 YTL

Gelirler:
Balyalanmış Fiğ otu= 750 balya 6 YTL'den = 4500 Ytl
Doğrudan gelir desteklemesi: dönümüne 50 YTL =2500 YTl
Toplam = 7000 YTL

net kar = 4,125 YTL

Bir de bunun nakliyesi, yövmiyecisi gibi akla gelmeyen masraflar var, kazancınız iyice düşer. Ama bu rakkamlar yukarıda belirttiğim gibi çok havada rakkamlar. Toprak yapınıza bağlı olarak gübre masrafı, traktörünüze bağlı olarak mazot masrafı değişir. Her sene aynı mahsülü alabileceksiniz diye bir garanti yok. Benim yaşadığım köyde, bir çok çiftçi, her sene ortalama 15 balya ürün alırken, bu sene 3 balya aldı.

Tabii size en doğru bilgiyi ziraat mühendisi arkadaşlar verecektir. Bulunduğunuz ilçenin tarım müdürlükleride oldukça yardımcı olacaktır. Biz halk olarak resmi daireleri pek sevmeyiz ama ben kendi tecrübelerimle, tarım müdürlüklerinde hep güler yüz ve yardım etme isteği gördüm

Bilmiyorum bir fikir verdi mi yazdıklarım.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön