Evet sayın
Sûz-i Dilârâ,
Aynen dediğiniz gibi: "...
bizler zamanla bitki manyakları haline geliyoruz ve tedavilik duruma gelmeden kendimize müdahale etmeli ve rahatlamalıyız..."; lakin burada atladığımız çok önemli bir husus var sanırım; zira bizler saksılarımızda artık bahçe toprağı kullanmıyoruz. Ondan dolayı ilave besinlere ihtiyaç hasıl oluyor.
Sanırım en temel sıkıntımız bu.
Zaten gerekli bitki besinlerini iyi kötü bünyesinde barındıran bir toprak yerine, sadece nemli bir ORTAM sağlayan ORTAM DOLGU MADDESİ diye tabir edebileceğimiz şeyler koyuyoruz saksılara. Aslında bir veya birkaçımız bu konuya yönelip, bir saksıya sadece bahçe toprağı doldurarak deneme yapsak nasıl olur?
Sayın
gravel,
Gardenyanızın yapraklarında ortam nemi eksikliği belirtileri görünüyor olmakla beraber, çiçek tomurcuklarının da gövdeye bağlandığı dip noktasında kararma yaparak dökülmesi de saksı harcının gerekenden fazla ıslak kalmasını çağrıştırmakta. Ancak, üstten ikinci yaprak da aşırı azottan yanmaya da benziyor.
İthal gardenyanız için bugünden itibaren birkaç hafta boyunca şu uygulamaları deneyelim mi beraberce?
- İthal saksının harcı torf-hindistan cevizi kabuğu karışımı gibi aşırı süzekse ve de yerli gardenyaya göre çok daha yapraklı ise -ki eminim öyledir-, gardenyanızda susama emaresi gördükçe benim yaptığım gibi DALDIRMA yöntemi ile sulayarak saksıdaki tüm harcı suya doyurarak sulamayı deneyebiliriz, ama sadece o belirtileri gördükçe; daha sık değil.
Ya da;
- İthal gardenyayı saksısından çıkarıp torf/bahçe toprağı/perlit/
vb gibi iyi bir harc için bulabileceğiniz malzemelerden oluşturacağınız bir harç ile dolduracağınız bir başka saksıya alıp öyle devam edebiliriz.
Bir de bugünden itibaren limontuzu dahil ilave gübre vermeyi bir kesebilir misiniz?
+
Mutlaka ama mutlaka yaprakları nemlendirmek için bir uygulama yapmalıyız.
Bunun için dilerseniz spreyleyin; dilerseniz de -günde 2-3 saat mutlaka havalandırmak şartıyla- şeffaf naylondan bone gibi gardenyanın kafasına geçirebiliriz (ben en büyük boy şeffaf peynir poşetlerinden kullanırdım gardenyam küçükken; sonra kuru temizlemeci naylonlarına terfi etti bizimki)
Önümüzdeki günlerde paylaşacağınız gelişmelere göre istişare edelim konuyu.
Sağlıcakla...