Kışın bahçe ve balkonlar renksiz kaldığı için pek mahzunlaşırlar. Allahtan bu mevsimde hercai menekşe ve çuhaçiçeği var. Pencere önlerine koyacağınız, pencere demirlerine asacağınız saksılardaki çuhaçiçekleri bu renksiz kış mevsiminde gözünüzü, gönlünüzü şenlendirecektir. Küçük mutluluklar, küçük heyecanlar gibisi var mı? Bir saksı çuhaçiçeği isterseniz daha fazlasını bile verebilir size... Azıcık özen ve bakımla nisan ayı sonuna kadar renklerini çoşkulu biçimde cömertce sunacak, size şirin küçücük duygular yaşatacaktır.
Evet, gerçi çuhaçiçeği hakkında bilgiler verilmiş ama ben meraklısına bir hatırlatma yapayım:
Efendim, çuhaçiçeği, primulaceae (çuhaçiçegiller) familyasının Primula cinsini oluşturur. 500 ortak türü vardır. Genel olarak çok yıllık türleri varsa da bazı türleri iki yıllıktır. Ülkemizde doğal ortamında yetişebilen 8 türü saptanmış. Bazı yörelerimizde bu türlere tutyaçiçeği, ayıkulağı, evvelbaharotu, felçotu, çobançiçeği, suçiçeği denir. Çuhaçiçekleri genel olarak 25-50 cm boylarında olduğu gibi 5 cm kadar kısa olanı ve 120 cm kadar boy vereni olurmuş. Şifalı bitkiler arasında hatırı sayılır bir yere sahip.
Çiçekleri, yeşil çanakları ile birlikte ilkbaharda toplanır ve hemen gölgede kurumaya bırakılırmış. Strese bağlı gerginliklere, baş ağrılarına, uykusuzluğa iyi geliyormuş. Sinirsel spazm çözücü, yatıştırıcı ve rahatlatıcıymış. Çiçek açmadan önce sökülerek kurutulan köklerinin ise göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü özelliği varmış. Bronşite, soğuk algınlığına, üşümeye bağlı öksürük ve nöbet titremelerine iyi gelmesinin yanı sıra idrar söktürücü, kanı temizleyici, gaz giderici özellikleri varmış. Çiçeklerinden reçel ve şarap yapılırmış. Yapraklan salatalara katılır, dolmada kullanılırmış... Bunları 'mış' diye anlatmamın nedeni denemediğim içindir.
Ayrıca bu konu için mutlaka bknz:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...y%FDkula%F0%FD
http://www.agaclar.net/forum/showthr...a+%E7i%E7e%F0i