View Single Post
Eski 14-03-2009, 09:17   #159
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sdk Mesajı Göster
Buradaki bilgileri okuyup,cesaretlenip denedim.Bir yerde eksik yaptım galiba açtığımda su gibiydi bozuk süt görüntüsü vardı.Yinede bir umut buzdolabında durursa olur diye koydum ama nafile ilk deneyim başarısız
İlk, hatta bir kaç başarısızlık sizi yıldırmasın. Ben de kaç kez yoğurda dönüşemeyen sütleri peynir yaparak işe yarar hale getirdimZamanla eliniz alışacak, alışınca da dışardaki yoğurtları yiyemez olacaksınız. Hem sağlıklı, hem de gerçekten lezzetli, taptaze bir yoğurt elde edeceksiniz.

Madem ilk yapıyorsunuz, ayrıntılı yazmakta yarar var.

Sütün ısısı 37°C civarlarında olacak. Evde ısı ölçecek bir yemek termometreniz yoksa çok bilinen geleneksel yönteme başvurmak durumundasınız. Süt parmağınızı yakmayacak kadar sıcak olmalı (bu konuda hiç bir mutfakseverin uyarılmaya ihtiyacı yoktur, hepimiz sokacağımız parmağımızı yıkayacağımızı biliriz). Bunun anlamı, bizim vücut ısımız 36,5-37° olduğuna göre, sütün ısısının beden ısımız kadar olmasıdır. Parmağınız ısıyı fazla hissederse, gerekenden fazla olmuş demektir. O zaman biraz ılınmasını beklersiniz. Hani bebekleri yıkarken suyun ısısını dirseğimizle ölçeriz ya, aynen o ısı kadar

Sizin bozuk süt tanımınız bana soğuk yoğurdu ılık sütle alıştırıp halletmeden, doğrudan süte kattığınızı düşündürttü. Mayalayacağınız yoğurdu bir saat kadar önce dolaptan çıkartıp oda ısısına gelmesini sağlayın ve içine bir tatlı kaşığı kadar şeker ilave edin. Ardından, ılıttığınız sütten biraz katıp yoğurdu iyice ezdikten sonra mayayı ılık süte dökerek iyice karıştırın. Ölçülerini tekrarlayayım isterseniz: 1 kg. süte, maya için dolu dolu bir yemek kaşığı yoğurt yeterlidir.

Son aşama, mayaladığınız sütü istediğiniz kaba dökerek üzerine bir şeyler kapatıp, sıcak bir ortamda dört saat kadar mayalanmanın tamamlanmasını bekleyeceksiniz.

Yoğurdunuz olduktan sonra birkaç saat ağzı açık olarak buzdolabında bekletip afiyetle yersiniz


Düzenleyen nevsune : 16-03-2009 saat 14:12
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön