View Single Post
Eski 13-03-2009, 16:43   #743
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Sevgili kaktüs,

Saçıkıbrıs konusuna bir kaç mesaj önce açıklık getirmiştik. Orada bir sorunumuz olmaz artık.

Ev şartlarında ilk tomurcuk verdikten sonra o tomurcukların çiçeğe dönmesi benim uygulamalarımda 2 ayı rahat buluyor. Yani, tomurcuklanma başladıktan sonra epeyce süre geçiyor. Lakin, bu gecikmede ortamdaki ısı ve günışığı ana belirleyici. Ne kadar idealse, o kadar kısa zamanda çicek açıyor. Artık evlerimizde ne kadar olursa. Tomurcuklar dökülmesin de, geç açsın; yeterr ki açsın

NOT: Aman tomurcuklanma olduktan sonraki sulamaya dikkat. Aşırı ıslak toprak, hemen tomurcukların dökülmesine neden oluyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
Henüz sacıkıbrıs bulamadim. Sorduğum aktarlar yıllardır bize bunu soran olmamıştı diyorlar... Nereden bulacağımı bilemiyorum aramaya devam...

Ancak diğer önerileri yaptığımdan beri (içme suyuyla sulamak, 2-3 sulamada bir limon tuzu eklemek, yapraklarına su spreylemek...) gardenyam gözle görülür derecede keyfe geldi. Bir tek sorun saksısı fazlasıyla küçük. Aldığım günkü saksısı duruyor. Çiçekleri bitsin öyle değiştiririm dedim ama tomurcukları küçücük şekilde ne açıyor ne dökülüyor. Hala aynı şekilde duruyor. Ben de beklemeye devam ediyorum...
Sayın kalbara,

Bitkilerin ortamdaki demiri almalarını engelleyen en önemli hususlardan biri de toprak asiditesidir. Sevgili Todor bu konuyu daha net açıklayacaktır bize, ancak sizin harcınızın asitliği yeterli olmayabilir mi ki?

Bu konuda (Toprak pH sı ve Bitki Besin Alımı) sevgili Mine Hn'dan derlediğim şu mesajım referans alınabilir.

Özetle:

"Suda ve toprakta bulunan fazla kireç demir alımını etkiler. Özellikle asit ortam isteyen bitkilerde buna bağlı olarak demir eksikliği görülür. Demir eksikliği bitkilerde, genç yapraklarda damarlar arası sararı sararma ile ortaya çıkar. Damarlar yeşildir. Bu belirti görülmeye başlandığında mutlaka demir verilmelidir. İlla demirsülfat şart değil. Ziraatçilerden demir gübresi de alabilirsiniz. Ancak diğerine göre çok daha pahalıya mal olur."

İşin teknik temelini ise "Toprak pH sı ve Bitki Besin Alımı" mesajında nakletmiş:

"...tabloya bakarsak demirin alımının asit değerlerde yüksek olduğunu, ortam alkalileştikçe demirin alınamadığını görürüz. Gerçekten de toprakta fazla kireç olunca bitkide demir eksikliği o derece açıktır ki, alışkın bir göz pH metre kullanmadan hemen bunu izler. Genel olarak bitkiler 6.5-7.5 pH sınırlarında en fazla besin alımını gerçekleştirir. Bu arada sulama suyumuzun pH sının da toprak pH sını etkilediğini söylemeye gerek yok sanırım.Aşırı kireçli sularımıza da dikkat çekmek istiyorum.

Basit bir pH metreyi ziraat marketlerden alabilirsiniz.Elbette çok çok gelişmişlerini de. Bir turnusol kağıdıyla da basitçe bakabilirsiniz. Toprağınız çok alkali olmuşsa kükürt, çok asit olmuşsa tarım kireci ile gübreleyip dengeleyebilirsiniz.

Aksi taktirde verdiğiniz besin maddelerinden bitkinizin hiç faydalanamayıp fizyolojik olarak hastalanması söz konusu olacaktır."

Bir de alternatif bir uygulama tavsiyesi var şurada :

"...Toprak pH sını limon tuzu uygulayarak düşürün ki bitkiniz besin elementlerinden faydalanabilsin. Sonra da demir ve diğer mikroelementleri de içeren bir besin verin. Limon tuzu uygulamanız güç olursa amonyum sülfat yani şeker gübre de verebilirsiniz, asit karakterli olduğu için pH yı düşürdüğü gibi, azot gübrelemesi de yapmış olursunuz. Yalnız eğer şeker gübre verirseniz diğer mikroelement ve demirli gübrelemeyi 15 gün sonra yapın. Bu arada gardenyaların yaprak uçları nem dengesi ayarlanmazsa kurur. Tabakta su bırakmayın, aşırı sulamayın."

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi [B
kalbara[/B];374767]Evet sular kireçli. kışın yağmursuyu biriktiriyorum biraz ama yazın mecburen şebeke suyu kullanıyorum. humik asitte kullandım ama sonuç alamadım.
Sevgili kalbara,

Bir de saksı harcını değiştirmeyi deneyelim derim sizce de uygunsa. Hazır da mevsimi ne güzel...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kalbara Mesajı Göster
Benimkini de ne yaptıysam açtıramadım 2 senedir. lmon tuzu, demir sülfat, humik asit, sulamaya dikkat. ama olmadı yapraklar hala açık sarı ve çiçekler açmadan dökülüyor. lütfen yardım

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön