Sayın
ebrukedi,
"Tomurcuk veriyor ama onlarda diplerinden sararıp dökülüyorlar." demişsiniz.
- Tomurcuklar, gövdeye bağlandıkları noktadan sarararak mı yoksa tam o noktada karararak mı dökülüyorlar?
- İçeri aldığınızdan sonra nemliliği sağlamak için herhangi bir şey yaptınız mı?
- Yaprakların alt taraflarına bakar mısınız? Yaprak altlarında normal olmayan herhangi oluşumlar var mı? (kırmızı örümcek, başka yaprak zararlıları,
vb. Kırmızı örümcek lafı sizi aldatmasın; miniminnacık yuvarlakımsı varlıklar. Parmağınızla bastırıp sürttüğünüzde, hafif kırmızımsı bir sıvı bırakıyorsa yapraksa, kesin odur)
- Bir de aşırı bitki besini uygulamış olabilir misiniz? Bazı yaprak kenarlarında onu andıran kararmalar var gibi.
- Sulama rajiminizden de bahseder misiniz?
ÖNEMLİ UYGULAMA ÖNERİSİ:
Bir de bundan sonrasında sorunlarına hep beraberce çare arayacağımız tüm arkadaşlarımız sayın
ebrukedi gibi fotoğraflayarak şu aşağıdaki detayları da mutlaka belirtebilirler mi?
1- Ne suyu ile suluyorsunuz? (Çeşme, yağmur,
vb)
2- Ne sıklıkta ve hangi yöntemle suluyorsunuz? (Haftada bir, bir bardak su ile, ne zaman eğilirlerse kovaya daldırmak suretiyle,
vb) Tabakta su bırakıyor musunuz?
3- Gün ışığı alma zamanlaması ve süreleri nedir? (sabahtan öğlene kadar doğrudan günışığı alan bir noktada, öğleden sonraları iki saat doğrudan ışık alan bir noktada, veya hiç doğrudan görmez ama hep aydınlık olan bir noktada,
vb)
4- Nasıl bir saksı harcınız var? (Torf, humus, kompost, bahçe toprağı,
vb)
5- Besin olarak ne miktarda ve ne sıkklıkta uygulamanız var? Nasıl (ne marka ve mümkünse etiket değerleri ile) bir besin takviyesi kullanıyorsunuz?
6- Saksının bulunduğu konum ısı kaynaklarına yakınlık açısından ne mesafede? Kalorifer peteğinin üstünde, sobanın dibinde, hiçbiri ile uzaktan yakından alakası yoktur,
vb)
7- Sağlıksız yaprakların altlarında veya üstlerinde yabancı organizma tespt edebiliyor musunuz gözle?
Fotoğraflarla beraber bu 7 detayı da belirterek gelirse sorular, çok sağlıklı olacak bundan sonrası için.
NOT: İleride, arkadaşlarımızın da desteğiyle bu listeyi çoğaltabilir ve bu mesajı güncelleyebiliriz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ebrukedi
Selamlar,
Yeni üye değilim fakat daha önce hiç mesaj yazmamıştım.
Geçen kış sonuna doğru bauhaus'dan gardenya aldım. İlk zamanlar içerideydi sarma ve yaprak dökme oldu. Sonra havalar ısındığı için balkona attım ve yaz boyu havalar soğuyup içeri alana kadar hep çiçek açtı. Kış gelince içeri almak zorunda kaldım, şimdi ise gravel arkadaşın resimlerde ki gardenyası gibi sarardı, yaprak döküp bazı dalları kurumaya
başladı. Tomurcuk veriyor ama onlarda diplerinden sararıp dökülüyorlar. Ne yapmam gerek?
Resimde içeri almadan önceki durumu ve son hali görünüyor.
|