View Single Post
Eski 13-03-2009, 14:59   #740
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Sevgili kaktüs,

Açelyanın toprak ihtiyacını bilmiyorum; ancak bildiğim tek şey gardenya ile benzer asitlik ihtiyacı olduğu.

Sevgili omar gardenya ve ful üzerinde uygulamacı, oldukça deneyimli bir arkadaşımız. Tecrübe ettiğini paylaşmış; o diyorsa öyledir.

Sadece kök çürümesini engellemek ve de aşırı toprak ıslaklığını engellemek için dikkat sulamada edilmesi gerektiğini düşündüğüm bir hususu belirteyim:

Gardenyalarımı ben hep daldırma yöntemi ile sularım; yani gardenyamın içinde bulunduğu saksıyı, kendisinden daha büyük bir deliksiz kap/kova/saksıya, yağmur suyu/klima tahliye suyu gibi kireçsiz su ile doldurup; suya da ekleyeceğim besinler varsa ekleyip, gardenya saksımı boğazına kadar o suyun içine oturturum.

Dipten yukarıya doğru, saksının içinden ıslaklık geldiğinde gardenya saksımı kovadan çıkartıp bir dakika kadar fazla suyun kovaya geri boşalmasını bekler ve en sonunda da saksıyı tabağına alırım. Dolayısı ile saksı altlığında/tabağında su kalmaz. Bu şekilde saksının en altındaki deliklerden havalanma temin edilmiş olur, hem de tüm saksı harcı suya yeterince doymuş olur. Başkaca bir sebep yoksa bu şekilde kök çürümesi yaşamayacağımızı tecrübe ettim.

NOT: Bu uygulamada, sulama sıklığı çok önemli! Haddinden sık uygulanırsa saksı harcı aşırı ıslak kalacak ve yine çürümeye neden olabilecektir.

Ben gardenyamın tepe sürgünlerinde "su ver, susadık" işaretlerini görmeden bu şekilde daldırarak sulamıyorum. Bu da kışın haftada veya 10 günde bir oluyor; yazın 3-4 günde bire kadar düşebiliyor. Arada da üstten hiç sulama yapmıyorum.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön