Sn.Arkadaşlar önce günaydılar diyerek; yazılarıma tepeden inme başlamak istemiyorum Sayın berduray arkadaşım önce sizin yazılarınıza cevap hatta ve hatta diyerek sizinle çok örtüşen taraflarımızı vurgulamak açısından konulara buradan devam etmek istiyorum.
Önce sizin şu yazınızda çöp kutularına gittiğim de gördüğünüz manzaraya gitti yine milli servet sözünüzde ki atıklara olan yaklaşımınızdan kendimle dört dörtlük örtüşen düşücenin varlığı benim çevreci düşüncemde candan bir arkadaş bulmanın heyacanı vardı.
Arkadaşım solucan bulmaktaki telaşını anlamıyorum, tamam bir yerde solucanla kompost konusuna verdiğin değeri açıklıyorsun tamam bunu böyle kabul ederek size daha öncede bahcenizde bir köşede (dikim için ölü bölge) çukur açarak içine atacağınız ıslak ve nemli mutfak atıklarınız bu bölgede solucan populasyonun gelişmesini sağlıyacaktır. Yanlız bu atıkları sadece mutfaktan çıkanlardan bahsediyorum, ben matkap ucuna blandır bıçağına benzer bir aparat yaptım bununla parçaladıktan sonra çukura atıyordum sinek ve koku olmasın diyerek, topladığım otların kurusuyla örtüyordum.
Size teknikseyliğimin bir tarafından da bahsederek ben site içinde komşularımdan kullanmadıkları ocak,fırın buzdolabı,merdaneli çamaşır makinası gibi eşyalardan yararlanarak birşeyler yapmanın pratik kazanımları da bahçe işlerinde kullanıyorum.
Sizede şunu tavsiye edebilirim bulacağınız çalışan merdaneli bir çamaşır makinasından yararlanarak sadece mutfak atıklarınızı üğüterek kompost malzemenize katarak değerlendirme imkanı elde ederek uygulamalarınızı sürdürürsünüz.
Sayın berduray size birşey daha açıklıyarak sorunlarınıza çözüm getireceğimi umuyorum dal öğütme makinası benimde uzun zamandır almak için düşüncelerim var ama ekonomik durumlar vede memleketin içinde bulunduğu kırizın uzantıları bizide etkilediğinden
hep ertelemek zorunda kalıyorum.
Size önerim şu olacak sizin bahçenizin dışındada boş alanlar var zannediyorum budadığınız ağaçların ve çevreden toplıyacağınız dal parçalarını burada biriktirerek zamana bağlı olarak çürümelerini sağlayıp daha sonra altındaki çürüntüleri toprağı ile bahçenizin toprağına karıştırınız. Hatta anlatımlarınızda cevrenizdeki ağaç ve çalıların altında oluşan çürüntüleride alarak bahçe toprağına katarak toprağınızın organik verimliğini artırır hemde toprağınızı doğal yönde şartlandırıp faydalı toprak mikro organizmalarıyla toprağınızı aşılamış olursunuz size sunacaklarım bilgiler şimdilik bu kadar sırası geldiğin de size ve diğer arkadaşlarla paylaşmaktan kıvanç duyacağım.
Fotoğralar konusuna gelince lonicera arkadşımız yaptığın kompostu resimleyip görmek isteğinden ben ona göz insanı yanıltır olayları akıl gözüyle algılamasına yardım olsun diyerek yaptığım kompostla toprağımın yetiştirdiği bitkileri göstermek adına resimleri ulaştırdım.
Oda benim için ilk defa yaptığımdan istediğim gibi beceriklik gösteremedim zamamla kolayı öğreneceğiz, aklınıza başka birşey gelmesin burda amacımız bilgileri paylaşmak sırası geldiğinde de göndereceğimden emin olabilirsiniz.
Yazım uzun oldu ama bu konular ayrıntılı anlatılmazsa sizin konuyu güler hanımın mutfağına gütürmeye benzer sonradan da açıklamak zor olabilir, bu benzetmeme alınmayımız lütfen.
hoşça kalın demeden sağlık esenlik dileklerimle iyigünler.
|