View Single Post
Eski 13-03-2009, 04:25   #9
onuruygun
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 53
Sn Derin; her ne kadar bu işin okulunu okumamış olsam da su kimyası ve sucul bitkiler ile haşır neşir olduğumdan dolayı 5. sorunuzun cevabı ile ilgili biraz bilgim var. Belki işinize yarayabilir:


Alıntı:
5-Hangi elementler neden ne miktarda kullanılır?(Örneğin NO3 suda kalırken,NH4 kısa zamanda ortamdan uzaklaşabiliyor)
NH4(amonyum) su bazik özellikte ise NH3'e(amonyak) dönüşme eğilimindedir. İkisi de buhar basınçları düşük olan bileşikler kurduklarından genelde uçucu niteliğe sahiptir diyebiliriz.

Eğer azotu nitrat veya benzeri bir tuz halinde verme şansınız yoksa ve amonyum/amonyak kullanacaksanız ve bunların kaybını nitrata dönüştürerek engellemek isterseniz sünger dolu bir kaptan suyu devamlı olarak geçirerek nitrifikasyon bakterilerinin kolonileşmesini sağlayabilir ve amonyak/amonyum formundaki azotun nitrata dönüştürülmesini sağlayabilirsiniz. (Bu sistemi akvaryumlarda kullanıyoruz) Bu nitrifikasyon işlemi sırasınca en uygun pH 7 ve civarıdır. Normalde bir nitrifikasyon işleminin verimli çalışması için 4-8 hafta gerekir.

Ayrıca bitkilerin azotu nitrat ve amonyak olarak alması arasında metabolizmadaki son ürün açısından çok büyük bir fark yok. Yalnız önemli olan bir nokta şudur; bitki azotu nitrat olarak alınca bu azotu aminoasit yapımında kullanmak için önce nitrite, sonra da amonyuma dönüştürmek zorundadır. Bu işlem bitkinin azotu nitrat yerine amonyum olarak almasına göre 1 mol azot başına fazladan 81,6 joule enerji harcamasına sebep olur.

Neden kısmına gelince... Bitkinin azot ihtiyacı genelde genetik faktörlere göre belirlenir. Mesela bir bitki A işlemini gerçekleştirmek için X proteini kullanırken diğer bitki aynı A işlemi için Y proteinini kullanıyor diyelim. Eğer X proteinini yapmakta kullanılan aminoasit sayısı Y proteinininkinden fazla ise o zaman daha çok azot gerekecektir. (Tabii bu kabataslak bir örnek, azot ihtiyacını etkileyen en azından 100 tane örnek daha kolayca sayılabilir)

onuruygun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön