View Single Post
Eski 13-03-2009, 01:30   #12
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bakkal, kasap, manav... Özetle küçük esnaf olsa, bu hükümete ve mevcut yerel yöneticilerin hiç birine oy vermezdim.
Ticari çıkarlarımı düşünmeyen, beni kalıcı işsiz haline getirecek hipermarketleri, burnumun dibinde açtıranlarla işim olmazdı.
Semt pazarlarını düzenlemek, organize etmek yerine kaldıran, tüketicileri sadece büyük market zincirlerine teslim eden yöneticilerin yüzüne bile bakmazdım.
Esnaf olsaydım, yüz binlerce üyesi olan esnaf örgütlerinin Prozac'lanmış halinden şüphe eder, onlarla da hesaplaşırdım......
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş Mesajı Göster
Tavuk olan toplumları önden yemlersin, arkadan yumurtasını toplarsın...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş Mesajı Göster
Ekonomi, kendi mecrasında kendi bildiği gibi akar, buna ayak uyduran yaşar, uyduramayan boğulur gider.........
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
......Aslında daha da ilginç olanı, bir yandan ekonomik kriz ve küreselleşmedeki kavram değişiklikleri sonucu tüketim alışkanlıklarının değişme sürecine girmiş olması, öte yandan gittikçe artan sayıda (ülke bağımsız olarak) insanın daha çok çevreci, her türlü kirlilikten arınmış, markalar yerine tüketilen şeyin gerçek kullanım değerine odaklanan, gitgide daha sade bir tüketim alışkanlığı ve yaşam biçimi geliştiriyor olması, orta vadede tüm dünyada sarsıcı değişimlere yol açacak gibi duruyor.....
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balıkcı Mesajı Göster
........Yazar; bakkal, kasap, küçük esnaf olsam....hükumete ve yerel yöneticilere oy vermezdim... diyor.
Bu, kanımca hükumete oy vermeyin mesajının değişik biçimde sunulması.

Ben de şöyle derim o zaman: Ben, nihai tüketici, beni, kasaba, bakkala, manava, özetle bunlardan kazıklanmaya mahkum eden hükumete ve yerel yöneticilere...
Ne oldu şimdi?

Seçsin bakalım hükümet, tüketiciler mi çoğunlukta, yoksa (aslında kendileri de birer tüketici olan) bakkal, kasap... mı?

Bu şekilde işin içinden çıkılmaz.

İnsanlar, hiper-süper her ne ise marketlere hükumet zoruyla mı gidiyor?

Bu yazıyı yazan, bu yerlere gitmiyor mu?

Bakın, vaaz gibi olacak ama islamda (yanılmıyorsam) ticarette, serbest pazar ekonomisi geçerli.....
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Sorun tam da burada zaten...
Bir mahalle bakkalısın diyelim. Alanın belli, kaç mal koyacağın belli. Farklı ürünlerden 3-5 tane alsan dükkan dolar. Oysa süpermarketler, bir maldan tonlarca satın alabilir. Bu nedenle, üreticiden satın alırken pazarlık yapma kozu vardır. Eşit olmayan koşullar, işin en başında başlar...

Aslında Malina son derece karmaşık bir konu açmış.
Tartışmayla bitirilecek gibi değil... İslamda ticaret serbestisi vardır. Ama, ticaret denilince akla ister istemez faiz konusu girecek. Yani hem ticaret serbestisi olacak hem de faiz olmayacak...
Ticaretin serbest olması demek faizin serbest olması demektir. Çünkü modern ticaret dünyasında para da bir maldır. O da alınır satılır. Ama Allahtan İslami ticaret yapanlar çok zeki de bu sayede faizi kaldırdılar yerine kar payı kavramını getirdiler... Arada ne fark var derseniz... Ben ikna olmadım ama olanlar var... Neyse muradım bu konuyu tartışmak değil. Ancak, bakkallardan, süper marketlere; süpermarketlerden grosmarketlere, grosmarketlerden hipermarketlere; Hipermarketlerden çok katlı alışverişmerkezlerine, gelecekte de alışveriş kampüslerine geçilmesi demek ticaretin yaygınlaşması demektir... İslamda ticaretin yaygınlaşması kıyamet alameti sayılır. Yani ticaretin dünyayı sarmalına alması kıyamet emareleri olarak görülmekte...

Ticaret serbestisine gelince...
Bu ifade ticaret kurallarının serbest piyasa koşullarınca belirlenmesi demektir. Klasik iktisadın babası Adam Smith bu kuralın yasasını koymuş: Bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler... (Laissez passer, les affaire...)

İyi de bu kurala kapitalist ülkelerin kendileri uymuyor ki biz uyalım.
İşte son küresel kriz...
Ne oldu?
Kapitalizmin kalesi olan ABD piyasayı kendi haline bırakmadı, devlet müdahalesini soktu. Yani, kapitalizmin babaları her ne kadar 'ölen ölür, kalan sağlar bizimdir -aissez passer, les affaire- deselerde bizim bugüne kadar uyguladığımız ama 1980 sonrası hızla terkettiğimiz karma ekonomiye sarılmaktalar. ABD'de 28 milyondan fazla insan karneye bağlanarak temel gıdadan yararlanmaları sağlanıyor. Biz ise kapitalist dünyanın rüzgarına kapılarak körlemesine özelleştirmeye daldık, karma ekonomiyi bitirdik. Lakin küresel kriz patlayınca kapitalist dünyada batmakta olan şirketlerin devletleştirmesi gündeme gelmeye başladı. Yani bizim terkettiğimiz yerde çözüm arıyorlar. Bakın siz içine düştüğümüz garabete...

Biz gelelim asıl konumuza...
Yani, 'Bakkal, kasap, manav... Özetle küçük esnaf olsa, bu hükümete ve mevcut yerel yöneticilerin hiç birine oy vermezdim....' söylemine.

Bence bu söylemde doğruluk payı var...
Devlet, kriz patlak verince büyük sermaye gruplarının derdine düşüyor da küçük sermaye sahibi olanları ne diye kendi kaderine terkediyor?..
Onların ayakta kalmaları için neden yaşam alanlarında rahat soluk almalarını sağlamıyor?
Semt pazarlarının düzenlenmesinin, teşvik edilmesinin sağlıklı sebze ve meyva tüketiminin (küçük üreticilerin ürünleri sergilerde yer alacaktır) satışa çıkması demektir. Bir çok küçük ve orta ölçekli üretim yapan aile geçimini bu yolla sağlamış olacaktır.
Hipermarketler, dev alışveriş merkezleri açılmasın demiyoruz.
Açılsın ama şehir içlerinde değil. şehir dışında...
Her yasama dönemi bu konu gündeme gelir, yasal düzenlemeler yapılır ama nedense bir türlü uygulama yok... Ta, 2002 yılının mart ayında Bakanlar Kurulu toplantısında süper marketlerin şehir dışına çıkarılması kararlaştırıldı. Bakın bu kararın üzerinden kaç yıl geçti...

Hükümetin desteğiyle büyük şehirlerimizin içlerine kök salan yabancı isimli onca hipermarket AB ülkelerinde bizdeki kadar pervasız ve başıboş değildir. Hiç bir AB ülkesinde hiç bir hipermarket aklına estiği yerde faaliyet gösteremez. Gidecekleri yer şehirlerin dışıdır. Bizde öyle mi? Burnumuzun dibinde, ille de şehir merkezlerinde peşpeşe devasa mantarlar gibi yerden bitiyorlar. O zaman elbette Bakkal Hasan efendi haksız rekabetten dükkanına kilit vuracak... var mı başka çaresi? Bakkal Hasan Efendi'nin kendi sorununu umursamayan bir siyasal gidişata ses çıkarmaması, hatta bile bile ona oy vermesi normal mi sizce?...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön