Benim fikrim üreticiden tüketiciye kadar oluşan satış zinciri ne kadar kısa olursa herkes için o kadar faydalı olur. Esnaf olma ya da ticaret yapma düşüncesine karşı değilim ama burada asıl mağdur olan üreticinin problemleri de konuşulmalı.
Büyük alışveriş merkezlerinin tekelleşmesine karşı küçük esnaf ne yapmalı ? Belki birleşip organize olunabilir diyeceğim ama alışveriş merkezleri karşısında alternatif olabilecekleri bir pozisyonda gerçekten değiller. İşleri gerçekten de zor. Büyük alışveriş merkezlerine alternatif tek bir durum kalıyor. Üreticiyle tüketicinin arasına herhangi bir aracının girmediği yeni bir sistem... Üretim+nakliye+doğrudan tüketiciye ulaşma.
Bir de küçük esnaf belki bir ihtimal uzmanlaşma yoluna giderek bu tekeli kırmayı başarabilir. Atıyorum zeytin satıyorsa zeytin uzmanı olur envai çeşit zeytin getirip satar. Atıyorum yağ satıyorsa en hakikisini en güzelini araştırıp bulur getirip zeytinyağı ürünlerini satar.Bir şekilde kaliteyi ucuza satmanın yolunu araştırır.
İktisat okumadığım için teorilerden pek haberim yok eğitimini alanlar çok daha güzel izah ederler bize ama Volkan Konak'ın konserlerinde tekrarladığı bir sözü vardı. Bilime, kültür sanata ve kadına değer vermeyen toplumlar kanatlıdır ama uçamaz yani tavuk olur. Tavuk olan toplumları önden yemlersin, arkadan yumurtasını toplarsın...Bu toplumlar fazla birşey üretemez ürettiğine de bir güzel sahip olursun...
Konu gerçekten hoşuma gitti diğer arkadaşlar bu konularda ne düşünüyor merak ediyorum ve gerçekten bilgilenmek istiyorum.
|