Sn.Berduray, açılıp kapananı söylüyorsunuz değil mi? Çok hoş bir tasarım. Bizim evde de var bir tane ve epey kurcalamıştım bu tasarım başka ne işlere yarar diye. Büyüğünden olsa epey işe yarar. Ürünün mekanik mühendisliğini de çok iyi yapmışlar bizim bodrumdaki atölyede yapabilmek pek kolay değil
Sn.Seleste, kanat sayısını arttırmak iyi fikir. Fakat kanatları açılır kapanır değil de sabit yaptıracağım. Bizim demirci açılır kapanır olanını yapamaz sanırım. Yapsa da kısa sürede oksitlenir. Alimiyum yaptırabilirim ama bu sefer de dayanmaz, kırılır.
Havalandırma konusunda benim anladığım doğal bir hava sirkülasyonu sağlamak yeterli gibi. Fermentasyon sırasında açığa çıkan gazlar, çıkan gaz miktarı kadar havanın alınmasını sağlar. Tabii havayı alacak bir yol bulunuyorsa. Bunun ötesinde bir pozitif basınç yaratmanın ne kadar yararı olur bilemiyorum. Neticede mikro-organizmaların sağladığı yavaş bir yanmadan söz ediyoruz. Bana,
kompost malzemesinin dokusunda hava sirkülasyonu sağlayacak kadar gevşeklik olsun, malzeme dört yanından ve üstünden hava ile temas etsin yeterli gibi geliyor. Aslında, altını çizdiğim cümle de önemli bir ip ucu. Kompost kabına konan malzeme karışımı sıkı, iyice biribirine yapışık değil, gevşek olmalı. Malzeme parçaları arasında ince ve kılcal boşluklarda hava dolaşabilmeli.