View Single Post
Eski 28-08-2006, 09:55   #4
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Yiyecek Olarak Kullanılan Bazı Yabancı Ot Yemek Tarifleri:

Amaranthus retroflexus ( Kaba tüylü horozibiği, Kaba tüylü solmaz çiçek, Kırmızı köklü horozibiği, Kızıl bacak)

Name:  Amaranthus-retroflexus.jpg
Views: 253428
Size:  43.7 KB

—Yumurtalı horozibiği gözlemesi (Hacı MAVİ, Ankara, 1995).

Malzemeler: 800 gr taze horozibiği yaprağı ve sürgünleri, 100 gr margarin, 50 gr domates salçası, 1–2 adet yumurta, 1 adet orta boy soğan, yeteri kadar tuz, baharat.
Hamurun malzemeleri: 1 kg un, yeteri kadar krem mayası ve tuz.
İçin hazırlanışı: 800 gr taze horozibiği sürgün ve yaprakları iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince bir şekilde doğranır ve kaynar suda 5–6 dakika kadar haşlanır. Ayrı bir tencerede 100 gr margarin içerisinde soğan pembeleşinceye kadar ateşte tutulup üzerine salça ve baharat ilave edilip iyice karışması sağlanır. Daha sonra, haşlamış olduğumuz horozibiği de tencereye atılarak 5–6 dakika kadar düşük ateşte kavrulur. Bunun üzerine 1–2 adet yumurta kırılıp, yumurtalar pişinceye kadar kavrulmaya devam edilir. Yeterince kavrulan horozibiği soğumaya bırakılır.

Hamurun hazırlanışı: 1 kg un içerisine yeteri kadar maya konduktan sonra tuz ilave edilir ve yavaş yavaş su dökülerek yoğurulur. Hazırlanan hamur birer yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır.

Hamur bezeleri oklava ile açılarak yufka şekline getirilir. Bunların yarısına kavrulmuş olan karışımdan konulur ve diğer yarısıyla üstü kapatılır. Yarım ay şeklini alan gözlemeler sıcak sac üzerinde her iki tarafı da iyice pişerek servise hazır hale getirilmiş olunur
(Tarif: Zülfiye TURSUN).

—Horozibiği boranası (Kerim KARATAŞ, Andırın-Kahramanmaraş, 1994)

Malzemeler: 800 gr taze horozibiği, 4 diş sarımsak, 800 gr yoğurt, yarım yemek kaşığı tuz.

Hazırlanışı: Toplanıp temizlenen horozibiği ince bir şekilde doğranır, yemek kaşığı ile yarım kaşık tuz atılır ve karıştırılır. Üzeri kapalı bir şekilde pişirildikten sonra ocaktan indirilerek soğutulur. Dört diş sarımsak soyularak dövülür, 800 gr yoğurtla karıştırılır. Sarımsaklı yoğurt pişmiş ve soğumuş horozibiği ile karıştırılır ve daha sonra servis yapılır
(Tarif: Elif ÇAM).

— Kara pancar kavurması (Evren DİBEK, Niksar-Tokat, 1996).

Malzemeler: 1 kg bitki yaprağı, 150 gr kıyma, 1 su bardağı bulgur, 1 orta boy soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, yeteri kadar tuz ve baharat.

Hazırlanışı: Bitkinin yaprakları ayıklanarak doğranır ve yıkanır. Tencerede yağ eritilir. Üzerine doğranmış soğan ve kıyma ilave edilerek kavrulur. Daha sonra bitkide buna eklenerek bir süre pişirilir. Bulgur, tuz, bir su bardağı su ve baharat ilave edilerek hafif ateşte pişirilir ve servise hazır hale gelir. Arzu edilirse servis yapıldıktan sonra üzerine yoğurt da dökülebilir
(Tarif: Aysel BERK).

Çökelekli horozibiği gözlemesi (D. Ebru İPEKÇİOĞLU, Kilis, 1996).

İç Malzemeleri: 800 gr bitki yaprak ve sürgünleri, 100 gr margarin. 400 gr çökelek, 1 adet soğan, 1–2 adet yumurta, yeterince tuz ve kırmızıbiber.

Hamurun Malzemeleri: 1 kg un, tuz, su ve maya.

İçin Hazırlanışı: 800 gr taze yaprak ve sürgünler iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince bir şekilde doğranır ve kaynar suda 5–6 dakika haşlanır. Ayrı bir tencerede 100 gr margarin içerisinde soğan pembeleşinceye kadar ateşte tutulup üzerine kırmızıbiber ilave edilip iyice karışması sağlanır. Daha sonra haşlamış olduğumuz horozibiği de eklenerek hepsi beraber tencerede 5–6 dakika kadar ateşte kavrulur. Bunun üzerine çökelek ilave edilip, 1-2 tane yumurta kırılıp, yumurtalar pişinceye kadar kavrulmaya devam edilir. Tuz, kırmızıbiber ve karabiber eklenerek soğumaya bırakılır.

Hamurun Hazırlanışı: 1 kg un içerisine yeteri kadar maya koyduktan sonra tuz ilave edilir ve yavaş yavaş su dökülerek yoğrulur. Hazırlanan hamur birer yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır.

Bezeler oklava ile açılarak yufka şekline getirilir. Yarısına yeterince harç konulur, Yufkanın yarısıyla üstü kapatılır. Yarım ay şeklini alan gözlemeler sıcak sac üzerinde her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir. Daha sonra servise hazır hale gelir
(Tarif: Yücel HAMOĞLU).

— Katıklı ekmek (Suham AYDIN, Samandağ-Hatay, 1996).

İç Malzemeleri: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 2 orta boy soğan, 3 yemek kaşığı biber salçası, 250 gr çökelek, yeterince zeytinyağı, kekik, tuz.

Hamur Malzemeleri: 1 kg un, 1 tatlı kaşığı maya, 1 kaşık tuz.

Hazırlanışı: Soğanlar halka halka doğranıp biber salçası, tuz, çökelek, kekik ve yıkanıp ince kıyılmış bitki ilave edilir, daha sonra üzerine yeteri kadar zeytinyağı konarak iyice karıştırılır.

Hamur oklava ile açılır yarısına iç malzemesi konulup iyice yayılır. Hamurun diğer boş kalan yarısı diğer yarısı üzerine katlanarak fırında pişirilmeye hazır hale getirilir. Pişince servis yapılır
(Tarif: Cemile AYDIN)



4.3. - Sonchus oleraceaus (Eşek marulu, Yalancı marul)

Name:  sonchus.jpg
Views: 213152
Size:  47.6 KB

Name:  Sonchus_ole_300.jpg
Views: 208789
Size:  23.7 KB

— Oturtma yemeği (Ali ŞAHİN, Bilecik, 1994)

Malzemeler: 1 kg bitki, 4 yumurta, 50 gr margarin, 2 baş soğan, 1 çay kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı karabiber, yeterince tuz.

Hazırlanışı: Kıyılmış soğanlar yağda kızarıncaya kadar kavrulur. Salça ilave edilip 2 dakika daha kavrulur. Pul biber ve karabiber katıldıktan sonra, temizlenip doğranmış bitkilerde ilave edilir. Bitkiler pişinceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bitkiler pişince üzerine yumurtalar kırılır. Tuz katıldıktan sonra tencere yâda tavanın kapağı kapatılarak yumurtalarında pişmesi beklenir. Daha sonra yemek ateşten alınarak servis yapılır
(Tarif: Nezehat ŞAHİN).

-. Eşek marulu böreği (Hülya DAĞLI, Bergama-İzmir, 1997).

Malzemeler: 500 gr un, yeterince su, tuz, 1 çay kaşığı maya, 1 çay kaşığı şeker, 500 gr genç dönemde toplanmış bitki, 1 orta boy soğan, 2 kaşık margarin, baharat, üzerine sürmek için 1 adet yumurta.

Hazırlanışı: Un, tuz ve daha önceden çay bardağına konulmuş 1 çay kaşığı maya, 1 çay kaşığı şeker karışımı 10 dakika bekletildikten sonra karıştırılır ve su ilave edilir. Hamur hazırlanır. Hamurun tamamı 6 parçaya bölünür, 20 dakika bekletilir. Diğer taraftan bitki yaprakları temizlenir ince ince doğranır. Tavaya konulan iki kaşık margarin ısınınca soğan, 2-3 dakika sonra bitki yaprakları eklenir ve yapraklar suyunu çekene kadar pişirilir.

Bu işlemlerden sonra böreği açılır.. Hamurlardan her biri küçük daireler şeklinde açılır ve hazırlanan içten 4–5 çorba kaşığı bu hamurun üzerine konur ve hamur rulo şekline getirilir. Bu hamur önceden yağlanmış tepsinin ortasından başlamak üzere bükülerek iç içe dolanır. Böreğin yapılması bittikten sonra üzeri çok hafif olarak fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısından sürülerek fırına verilir. Börek servise hazır hale gelir
(Tarif: Pembe DAĞLI).

— Duvaklı kuzu gevreği (Öğünç KÜÇÜKKOYUNCU, Balıkesir, 1997)

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 2 tane soğan, 250 gr kıyma, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı domates salçası, yarım kaşık katı yağ, 2 çay kaşığı tuz, 2 bardak su, isteğe bağlı olarak baharat.

Hazırlanışı: Tencerenin içine katı yağ konularak eritilir. Sonra ince doğranmış soğanlar, kıyma ve salça konur ve kavrulur. 6–7 dakika geçtik ten sonra yıkanıp doğranmış olan bitkiler ilave edilir. 5 dakika sonra su, tuz ve ezilmiş sarımsaklar atılarak 15–20 dakika pişmeye bırakılır. Daha sonra ateşten alınarak servis yapılır
(Tarif: Habibe KÜÇÜKKOYUNCU).

— Kuzu gevreği yemeği (Tülay DUMAN, Eskişehir, 1996)

Malzemeler: 4 yumurta, 500 gr genç dönemde toplanmış bitki, 2 adet patates, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı ay çiçek yağı, tuz, kırmızıbiber.

Hazırlanışı: Bitkiler yıkandıktan sonra sadece yaprak kısımlarını tuzlu suda 5 dakika kadar haşlayıp, sularını süzülür. Öte yandan, yuvarlak halkalar halinde doğrayacağımız patatesler haşlanır. Rendelenmiş olduğumuz soğanları ve sarımsakları bir kabın içinde yağ ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve sonra bunun üzerine haşladığımız bitki, patates ve bir çay bardağı suyu da ilave ederek tencerenin ağzı kapatılır. Bu şekilde 15 dakika pişmeye bırakılır. Tencereyi ateşten indirdikten sonra kaşıkla açılan yerlere yumurtalar kırılıp üzerine tuz ve kırmızıbiber de ekledikten sonra yumurtanın akları katılaşıp pişene kadar aşağı yukarı 5–6 dakika tekrar pişirmeye bırakılır. Yemek servise hazırdır.
(Tarif: Behra DUMAN).

— Diken marulu böreği (Cem GENÇTÜRK, Turhal-Tokat, 1997)

Malzemeler:
Hamur İçin: 500 gr un, yeterince su ve tuz.
Harç İçin: 500 gr rozet devresinde toplanmış bitki, 200 gr kıyma, 1 orta boy soğan, 2 kaşık margarin, 1 adet yumurta, yeterince tuz ve baharat.

Hazırlanışı: Un, yeterince su ve tuz ile karıştırılarak iyice yoğrulur. Hazırlanan hamur 6 parçaya ayrılır ve bir süre dinlenmeye bırakılır. Bir tencerede yağın yarısı eritilir ve soğan ince ince doğranır, kıyma, baharat ve tuz da ilave edilerek kavrulur. Bitkiler yıkanır, doğranır ve soğan üzerine ilave edilerek yaprakları ölünceye kadar kavrulur. Dinlenmiş hamurun her bir parçası açılarak yufka haline getirilir. Yağın diğer yarısı eritilir, önceden açılmış 3 parça yağlanarak tepsiye serilir. Üzerine yeterince harç konulur. Diğer 3 parça bunların üzerine kapatılır. Sonra yumurta sürülerek fırına verilir. Piştikten sonra çıkarılır ve servis yapılır
(Tarif: Füsun EVREN).

— Keklik otu böreği (Cennet GÖKMEN, Bozyazı-İçel, 1997)

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 200 gr patates, 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım yemek kaşığı biber salçası, 100 gr margarin, 4 adet yufka, yeteri miktarda tuz.

Hazırlanışı: Toplanan otlar temizlendikten sonra 5 dakika sıcak suda haşlanır, suyu süzülür ve sıkılır, ince ince kıyılarak bir tabakta bekletilir. Soyulmuş patatesler haşlandıktan sonra iyice ezilir ve tencere içinde kızdırılmış yağ ve pembeleşmiş soğan, salça ve tuz ile karıştırılır. Salça rengini alan patates bitkinin katılmasıyla tekrar karıştırılır ve börek içi hazırlanmış olur. Karışımın dörtte biri yufkanın bir yarısına döşenir, diğer yarısı üzerine kapatılır. Diğer üç yufkada da aynı işlem yapılır. Kızgın saçta pişirilip böreğin iki yüzüne margarin sürülüp servise hazırlanır
(Tarif: Emine GÖKMEN).

Eşek marulu salatası (Cumali ÖZASLAN, Kozan-Adana, 1997)

Malzemeler: 500 gr taze bitki, 2 adet orta boy domates, 2 adet salatalık, 1 adet limon, 3 adet yeşil soğan, bir tutam maydanoz, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, bir miktar zeytin ve tuz.

Hazırlanışı: Bitkiler iyice yıkanır ve bir süre tuzlu suda bekletilerek acısı alınır. Sudan çıkarıldıktan sonra tekrar yıkanır ve doğranır. Daha sonra domatesler, salatalıklar, maydanoz ve yeşil soğanlar doğranıp servis tabağına alınır. Tuz, yağ ve limon ilave edilerek karıştırılır. Salata üzeri halka şeklinde domates ve zeytinlerle süslenir ve servis yapılır
(Tarif: Ayşe ÖZASLAN
(devamı ikinci mesajda)

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön