Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onurltd
uzakdoğu seyehatim sırasında begomvil dahil çeşitli çiçekli ağaç fidanları getirdim. Karantina gereği topraklı fidan çıkışı yasak. Toprağı temizlenmiş fidan köklerini ıslak pamuğa sararak getirdim.
|
Farklı ülkelerden bitki getirmek oldukça tehlikeli bir iş. Doğaya yayılırsa kendi alanı içinde çağlar boyu gelişen ekolojik dengeyi çok kısa sürede alt üst edebilir. Dünyada bu tür büyük sıkıntılar yaşanmıştır. Türkiye bu konuda oldukça bilinçsiz. Pek çok ülkede canlı giriş, çıkışı kontrol altındadır. Bizde bildiğim kadarı ile ithalat dışında kontrol yok. Ekolojik denge bozulması konusunda en çok etki altında olan kıta Avustralya'dır. Endemik türlerin çoğu yokolmuştur. Ülkemizde pek çok gölde ticari amaçla balık aşılaması sonucu endemik türler yokedilmiştir.
Bir canlı türü kendi ekoloji alanı dışında bir bölgeye bırakılırsa doğal düşmanları olmadığı için kolayca ve kontrolsüz üreyebilir. Başka canlıların kaynaklarını tüketebilir ve onların yokolmasına neden olabilir. Lütfen başka ülkelerden bitki ya da başka canlı getirilmesi konusunda çok dikkatli olalım.