View Single Post
Eski 09-03-2009, 19:39   #333
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Halkımızın ZAMBAK dediği bitkiler ve LİLİUMLAR

[/B]Bu gün bu başlıktaki bütün mesajları okudum. Sn Lilium pek çok soruyu ve bilinmeyenleri yanıtlamış. Ben de bazı noktaları açıklamak istiyorum:

1. Halkımız pek çok soğanlı bitkiyi ZAMBAK olarak algılıyor. Örneğin; Gladiol Alata zambağı, Frezya arpa zambağı, Agapanthus Afrika zambağı, Alstromeria Peru zambağı , Amaryllesler zambak, vb. gibi algılanıyor.

Ama gerçekte ZAMBAK, LİLİUM türleridir.

2. Liliumlar; Soğanları enginar gibi kat kat pullardan oluşmuş bitki türüdür, ve 9 Gurup altında sınıflandırılır. Lilium candidum (Mis zambağı) bu sınıflardan birisidir.

3.Lilium candidum dışında ticareti en fazla yapılan rengarenk liliumlar Asiatic melezler ve Oriental melezler dir.

4. Lilium candidum Ağustos-Eylül gibi dikilir, Mayıs gibi çiçeklenir. soğuktan korkmaz, YÜZLEK dikilir. Kireçli toprakları sever.

5. Genellikle marketlerde satılan Lilium türleri (Asiatic, oriental ) melezleri ticari olarak uygun şekillerde depolanarak yılın her mevsiminde dikilebilir ve dikim zamanına göre de yaklaşık 3-4 ay sonra çiçek açabilir. Örneğin depolarda soğuklatılmış olmak koşulu ile, Mayıs ayında dikilebilir ve Temmuz-Ağustos çiçeklenir, Ağustos da dikilir, Kasım gibi çiçek açar, Kasımda dikilir (seralarda) Nisan gibi çiçek açabilir. Kasımda açık tarlaya dikilirse haziran-Temmuz gibi çiçek açar. Yavruları Eylül-ekim tarlaya dikilirse, Haziran-ağustos arası çiçeklenebilir.

Görüldüğü gibi Lilium türleri alternatifi çok bir bitki türüdür.

6. Oriental ve Asiatic guruplar içinde yine her renkden çeşit bulmak mümkündür. Diğer deyişle rengine göre tür belirlenmez. Dolayısıyla LİLİUM deyince mesela Asiatic guruptan ... renkli A çeşidi, veya oriental guruptan Casablanca (beyaz) çeşidi, veya Alma Ata beyaz çeşidi, Stargezer pembe çeşidi vb. konuşmak gerekir.

7. Asiatic ve oriental melezler gövde kökleri yapar bu nedenle L.candidumdan daha derin dikilmeleri gerekir.

8. Her guruptaki lilium türlerinin çiçek açmaları ve açan çiçek sayısı ile soğan iriliği arasında doğru orantılı bir bağ vardır. Örneğin Asiatic melezlerde çevresi 10/12 cm olan soğanlar çiçek açarken Oriental melezlerde soğanın çevresi en az 16 cm. olmalıdır. Bazı speciousum guruplarında 18/20 cm. olmalıdır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön