Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ninina84
...
Resimdeki amaryllis yaprağının sorunu virüs olabilir mi? Bu çizikleri bir süre önce bir yaprağın arka yüzünde fark ettim. Hemen diğer amaryllislerimi de kontrol ettim. Hiçbir belirti yoktu. Fakat ben bunların ne olduğunu araştırana kadar geçen gün bir de baktım ki 4-5 amaryllise daha bulaşmış. Hasta olanlar karantinada şu an. Sağlamların yanından uzaklaştırdım onları. Çiziklerin rengi beyaza yakın çok açık yeşil ve sadece yaprağın arka yüzünde bulunuyorlar. Yapraklarda şimdiye kadar herhangi bir kuruma olmadı. Üst yüzleri gayet sağlıklı görünüyor.
Eğer buna sebep olan virüsse sorun yaprakları keserek çözülür mü; yoksa soğanları imha mı etmem gerekir? ...
|
Ninina probleminizin ne olduğunu tam anlayamadığım için kısa bir araştırma yaptım. Amarilliste genelde mozaik virüsü görülüyor. Onun da semptomları bu şekilde değil. Lezyonların şekline bakınca bana galeri güvesini hatırlattı. Ancak emin olamadığım bir durum için fikir yürütmem imkansız. Problemli bitkileri izole etmekle en doğrusunu yapmışsınız. Gözlemeye devam ediniz, bir de daha net ve makro bir fotoğraf yollarsanız sevinirim.
Fikri olan var mı, birlikte değerlendirelim.