Aslında pek değil... Sorunuzla ilgili cevaba ulaşabiliyorsunuz. Mesela:
1-
Hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.
Denmiş. Bu durumda, çok ihtiyaç duyulmadıkça saksı değişimine gerek yok. Yani kökler artık iyice sıkışmış durumda ise, saksının deliklerinden fışkırıyorsa değişim yapılabilir. Mum çiçekleri değişikliklerden çok hoşlanmıyorlar, mecbur kalmadıkça yer ve saksı değiştirmemek daha iyi gibi. Genel kural mevcut saksının bir büyüğüne koymak aslında. Çok büyük saksı önerilmez genellikle.
2- Diyelim ki saksıyı değiştirmeye karar verdiniz. Yeni toprağın nasıl olması gerektiğinden de bahsedilmiş. Asidik nötral topraklardan hoşlanıyorlar. Bildiğimiz torfa ekmek yerine şu tip bir karışım verilmiş:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
3- Gübre olarak önerilen:
Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin. Denmiş. Ben Mum Çiçeğinin yetiştiği toprak özelliğinden baz alarak Gardenya'daki gibi demir sulfat ilavesi de yapılabileceğini düşündüm. Şu anda arıyorum demir sülfat..
4- Asidik tipte toprak sevdiği için kireçli su uygulamalarından kaçınılmalı. Yani çeşme suyuyla değil tercihen yağmur suyu bulamazsanız içme suyu ile sulanmalı. Bu tip çiçeklere iyi gelen bir uygulama limon tuzlu suyla sulanması arada bir. Ki bunun da ölçüsü yukarıda verilmiş
5- Sarılacağı bir yer sağlanıp, sürgünlerine dokunulmaması tüm bitkiler için geçerli. Çelik ya da yetişkin bitki... Aydınlık, ılıman bir hava ve yapraklarına su püskürtülmesinden de hoşlanıyor anladığım kadarı ile...
Ben sizin sorularınıza buradan anladığım kadarı ile cevap verebildiğimi düşünüyorum