View Single Post
Eski 06-03-2009, 10:15   #2164
Mine Pakkaner
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deniz90 Mesajı Göster
...Açıkcası Ankara'da yaşıyor olmak beni korkutuyor. Yazın balkonum sabah 9'dan itibaren güneş alıyor. Yaptığım denemeler sonucunda sadece balkonumda petunya ve sardunya yetiştirebileceğimi gördüm (gül, buz çiçeği, kedi tırnağı ve kadife çiçekleri de yaşamaya çalışıyor). Onları da her gün suluyorum. Yoksa hiçbiri bu sıcağa dayanamaz. Toprak olarak da ev-yapı merkezlerinden aldığım torfu kullanıyorum. Çiçeklerimi uzun dikdörtgen saksılara dikiyorum.

Size sorum ne tür toprak kullanırsam sulama sıklığını düşürebilirim ve ne tür çiçekler Ankara'nın kavurucu sıcağına dayanabilir?

...
Ankara Adana, Antalya, İzmir, Aydın, Manisa gibi illerle kıyaslanınca hiç sıcak sayılmaz. Rutubet örneğin Adana ve İzmir'de yazın çok düşüktür hatta yoktur. Buralarda da çok yüksek ve düşük sıcaklığa dayanamayan bitkiler yetişmez. Örneğin güllerde bile son yıllarda yazın üzerindeki gonca ve çiçekler, yapraklar alev makinasına tutulmuş gibi kuruma oluyor sıcaktan.

Forumda pek çok kez anlattım. Saksı harcında torf kullanırsanız sık sık sulama yapmak zorunda kalırsınız. Harcınıza 1/3 oranında iyi bahçe toprağı ve 1/3 oranında kompost ekleyiniz. İçine perlit veya vermikülit, zeolit katarsanız su tutma oranı artar, daha seyrek sularsınız.

Ankara' da yazın mevsimlik çiçeklerin hepsi yetişir. Yeter ki doğru zamanda dikin. Şimdi hercai, sonra aslanağzı, dalya, kadife, petunya, arkasından rozet yetişir. Baharda yetişeni yazın dikerseniz sonuç alamazsınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön