Konu: Nergis
View Single Post
Eski 05-03-2009, 20:22   #223
Zeytinci
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Arkadaşlar,

Bazı kaynaklar (internet linklerinde verilen bilgiler, gazete ve magazinlerde yeralan yazılar ve tercümesi iyi olmayan akademik yazılar vb.) ile verilen bilgilerin doğruluğu hakkında kuşku duyuyorum. Tecrübe sahibi arkadaşlarımızın zaman zaman bunlara dikkat çektiğini görüyoruz. Ben bilgi konusunda uzman olan arkadaşlara inanıyorum.

Çiçeklerin keskin kokulu olmasına dair sn. Kgursan hocanın verdiği çok değerli bilgiler var. Gündüz gece arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğu yerlerde yetişen kokulu soganlıların (biri de Nergis) çiçeklerinin çok yoğun kokulu olduğunu yazıyor. Bitki, gündüz gün ışığı ile yaptığı besinlerin, geceleri soğuk olan yerlerde solunum yolu ile harcayamadığı vakit gücünü bizlere yoğun koku olarak sunuyor.
Karaburun da yetişen nergisin büyüsü burada. Denizden çok kuzey rüzgarı alıyor ve kışın geceleri soğuk oluyor. Akdağın mitolojideki adı rüzgarlı Midas.
Nergiside bu sebeple beğeniliyor.
Sn.Hocam 100 sözüm size Nergis' lerini gel Karaburunda yetiştir.

Geçenlerde İzmir büyükşehir belediyesinin nergisle ilgili hazırlattığı küçük bir broşür (buklet) elime geçti. Üstündeki fotoğraf Tazetta çanacık ve kokusu az olan tür. Bilgilerde üstün körü verilmiş. Ama efsane müthiş şöyle ki;

''Narsis, ırmak tanrısı Kephissos ile arındırıcı suların perisi Liriope'nin oğlu olarak dünyaya gelir. Bir kahin ebeveynine Narsis'in dünyada kendi yüzünü görmediği sürece yaşayacağını bildirir.
Bir gün bir su birikintisine eğilerek oradan su içmeye başlayan Narsis suda yansıyan yüzünü görür ve kendisine aşık olur. Bu seyirden kendisini alamayan Narsis gitgide hissisleşir, dünya yaşamına gözlerini yumar ve bulunduğu yere kök salarak açılmış bir Negis çiçeğine dönüşür.''

Bakar mısınız hikayenin güzelliğine. Evlerinize Nergis kokuları dolsun.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön