View Single Post
Eski 04-03-2009, 15:52   #151
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Name:  Yoğurt..jpg
Views: 9029
Size:  35.3 KBBelki, sanayi yoğurdunun üretilmesindeki standartların devlet tarafından değiştirilmesi konusunda ikide bir yazmam, alıntılar yapmam gereksiz bir hassasiyet gibi görünebilir. Ancak olay hakkında çeşitli görüşler, değerlendirmeler ortaya çıkmaya başlayınca paranoyam iyice debreşti. Mesela, eski uygulama kimsenin yakınması olmadan sürerken birden bire ne oldu da standartları değiştirme gereği ortaya çıktı?
Maliyetin sorun olmasından başka bir neden aklıma gelmiyor.
Öyle ya, yeni standartlar sayesinde eskiden 1.600 gr sütten 1.000 gr yoğurt üretilebilirken, şimdi 1.000 gr sütten aynen 1.000 gr yoğurt üretebilmenin yolu açıldı... Bunun bazı süt ve süt ürünleri şirketlerinin yabancıların eline geçmiş olmasıyla ilgisi var mı?
Haydi kuşkulanmayın da gelin...

Bir kere 'Türk Yoğurdu' nun marka olarak aslının korunması, yozlaştırılmaması boynumuzun borcu. Çünkü yoğurt bize ait. Bizim kültürümüzden çıkmış....

Hadi işin duygusal yanını bir kenara bırakalım. Kim ne demiş onlara bakalım:

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz:

'Sütaş bu tebliğin önerdiği uygulamanın Türk yoğurdunun kalitesini, lezzetini ve besleyici değerini düşüreceğine inanmaktadır, dolayısıyla değişikliğe karşıdır..... Türk sanayii, Türk yoğurdunu özünü hiç bozmadan üretecek teknolojik seviyeye sahiptir..."


MMOB Gıda Mühendisleri Odası:
'Yapılan düzenlemeyle geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, tüketici de yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir. Yağsız kuru madde açığının, melamin benzeri kimyasallarla kapatılması gündeme gelecektir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi durumunda, ölümle sonuçlanabilecek önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.'

Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Alt çalışma grubu Başkanı Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Sezgin:
“Benim çağrılmadığım toplantıda kararı almışlar ve tebliği yayımlamışlar. Yoğurtta muazzam kalite düşüklüğüne yol açacak. Halkın beslenmesiyle oynanıyor. Bu düzenleme çıkarken, bir firma ‘merdiven altı üretim yapılıyor, biz onlarla rekabet edemiyoruz, maliyeti düşürelim, rekabet edelim’ diyordu. Gerekçe de bu.”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Koçak:

“Tüketici aleyhine bir düzenleme. Protein oranı ne kadar yüksekse peynirin ve yoğurdun kalitesi o kadar yüksek olur. Sütteki protein oranının yüzde 2.5 olması, yoğurttaki proteini düşürmeyi gerektirmez. Sütün suyunu uçurup yoğunlaştırarak ya da süttozu katarak protein oranı yükseltilebilir. Şimdi 100 kg sütten, içine stabilizatör koyarak, 100 kg yoğurt üretebilecek. Eriyip akan bir kaşar peyniri veya ayran kıvamında bir yoğurt istemezsiniz. Tüketicinin lokmasını çalacaklar.”

SETBİR (Süt üreticileri örgütü) Genel Sekreteri Melek Us:
“Bu konu alt komitede 1 yıl tartışıldı, firmalar arasında mutakabat sağlanmadı. Bakanlığa bıraktık. Oranın yüzde 3’e düşürülmesi, bizi de şaşırttı, tedirgin etti. Daha makul oranlar, yüzde 3.5-3.8 olabilirdi. 2-3 gün içinde ilgilileri çağırıp tekrar değerlendireceğiz.”


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada:

`Kaldı ki, yeni düzenlemede verilen bu değer minimal değer olup kıvamlı yoğurt yapmak isteyen üreticilerin tüketici talepleri doğrultusunda verilen değerden daha yüksek protein ve kuru madde içerikli yoğurt üretmelerinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.... Yeni düzenleme bu yönüyle yoğurda yapılabilecek bazı hilelerin önlenebilmesi açısından da önemlidir' demiş...

Ne olacak şimdi?
Evde yoğurt yapımı yaygınlaştırmakta başka çözüm kaldı mı?

Foto: Milliyet

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön