Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 04-03-2009, 14:56   #1107
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi house-of-wax Mesajı Göster
Evet aynen öyle ancak o kadar ilerlemedi 3 yaprağı var ve sadece göbeği kararmış durumda...
Demek ki nelere dikkat etmeniz gerektiği veya neler yapmanız gerektiği bu forumda yazılı. Ben orda, dikkatlice okursanız, anlıyacaksınız ki, göbek çürümesinin son evrelerini kastetmiştim. Kaldı ki orda yazılanları tatbik ederseniz son bir tek yaprak kalsa da kurtarılma şansını da resmetiğimi gibi gerçekleştirebileceksiniz.

Geçelim madde madde forumda bulamadığınız soruların cevaplarına.
Alıntı:
1.Alttan beyaz olanın 4 tane gözü sararmış durumda ve çiçek sapı çatal oluşturmuş durumda. Sadece bu çatal üzerindeki gözler yeşil. Acaba sapı dibindenmi kesmeliyim yoksa o gözlerdende birşey beklemelimiyim?
En üst çiçek açmamış göz yaprağı halen yeşil ise şansınız var.

Alıntı:
2.Mor phalimde ise 2 tane çiçek kaldı ve 2.5 aydır varlar. Hatta karaefsun arkadaşımızda sormuştu siz keiki için sıcak ve kararanlık bir yer önermiştiniz. Bu karanlığın derecesi ne olmalı? Sıcaklıkla ilgili olarak nemde doğru orantıa yüksek tutulmalı değil mi?
Elbetteki bu bir ısı nem oran ilişkisi. Karanlığın derecesi yok lux ve/veya lümen cinsinden bir değer veremem sadece gün ışığı almıyan bir odaya bir hafta boyunca 24-28'C de takribi %60 RH tutmanızın keiki oluşum olasılığının bellirgin oranda artacağını deneyimlerim sonucu söyliyebilirim.
Alıntı:
3.Yaımarketten aldığım için bazı orkidelerimden şüpheliyim. Saksı harcı değişiminden başka bitkinin stresini açması amacıyla önerdiğiniz yöntemler var mı?
Bunu anlamak bulmak çok da zor değil. Bitkinin çiçeklenmesini önlemenizi, ısı nem oranını çok iyi ayarlamanız gerektiğini düzgün ve doğru oranda sulamanız ve gübrelemeniz gerekiğini söyleyebilirim.
Alıntı:
4. Asıl sorunum çökerme... Resmini çekemiyorum makine bozuk webcamda zaten hiç görünmüyor forumda bulduğum bir resmi çizim yaptım ve ekledim.
Sadece ortadaki yaprak düştü diğerleri yeşil ve dimdik. Şu anda iki gözden çiçekleniyor ancak bir gözde gelişim durdu diğeride çok yavaş büyüyor ki galiba hastalığı yüzünden
Haklısınız bu en önemli sorun ve bu sorunun düşük ısıda fazla yüksek nisbi nem oranlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Her zaman bakım şartlarını düzeltmemiz en birinci tedavi yöntemimiz olmalı. Zira her harç değişimi, her ilaçlama hasta bitkiye ek bir yük, ek bir stress ve hatta altından çıkamıyacağı bir zorlanma demek olacaktır.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön