Konu: Kayısı
View Single Post
Eski 04-03-2009, 12:38   #43
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Malatya kayısısı AB için süsleniyor

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Avrupa Birliğinin (AB) istediği iri ve kırmızı renkli kayısı çeşidini yetiştirmek amacıyla ``Sofralık ve Kurutmalık Kayısı Çeşitlerinin Geliştirilmesi`` projesi kapsamında Balkan ülkelerinden getirilen kayısı çeşitleriyle Malatya`daki kayısıları melezliyor


Malatya Meyvecilik Enstitüsün Ziraat Yüksek Mühendisi ve Proje Koordinatörü Mehmet Naim Demirtaş, yaptığı açıklamada, geçen yıl başlatılan projenin 4 alt proje ile yürütüldüğünü söyledi.


Proje kapsamında 16 ziraat mühendisinin çalıştığını belirten Demirtaş, şu bilgiyi verdi:


``AB iri ve rengi kırmızı kayısı istiyor, bu niteliklere sahip kayısıyı elde etmek için 54 bin çiçek tozlaması yaptık. `Geç Çiçek Açan Kurutmalık Kayısı Çeşitlerinin Elde Edilmesi`` projesi ile ilkbahar geç donlarına yakalanmayan, geç çiçek açan çeşitlerin geliştirilmesi hedeflendi. Bu kapsamda `Hacıhaliloğlu`, `Kabaaşı` ve `Çataloğlu` gibi Malatya`nın bilinen kayısı çeşitlerini Balkan ülkelerinden getirilen kayısı çeşitleriyle melezledik. 12 ayrı melezleme yaptık ve 310 melez elde ettik.``


``Kurutmalık Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Çataloğlu Kayısı Çeşitlerinin Meyve Verim ve Kalite Özelliklerinin İyileştirilmesi`` projesi kapsamında bu kurutmalık çeşitlerin meyve iriliği, verim ve kalite özelliklerinin iyileştirilmesini hedeflediklerini dile getiren Demirtaş, ``Bu kapsamda 15 ayrı melezleme yaptık. `Hacıhaliloğlu`, `Kabaaşı` ve `Çataloğlu` kayısı çeşitleriyle bir meyvesi 50-100 gram ağırlığında olan `Hasanbey`, `Alyanak`, `Güz Aprikozu`, `Paviot` gibi çeşitlerle melezledik ve 233 melez elde ettik`` dedi.


AMAÇ; PİYASA DEĞERİ VE VERİMİ YÜKSEK KAYISI ÇEŞİDİ


``Geç Olgunlaşan Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Geliştirilmesi`` projesi kapsamında da 12 melezleme yaptıklarını anlatan Demirtaş, iri ve kaliteli sofralık kayısı çeşitleriyle küçük, kalitesi düşük ama eylül ya da ekim aylarında, yani geç olgunlaşan kayısı çeşitleriyle melezlediklerini, bu çalışma sonunda da 287 melez elde edildiğini ifade etti.


Demirtaş, ``Sofralık Hasanbey ve Aprikoz Kayısı Çeşitlerinin Kalite Özelliklerinin İyileştirilmesi`` projesine ilişkin ise şu bilgiyi verdi:


``Hasanbey kayısı çeşidi iri, ancak kırmızı renkli değil, sarı ya da beyaz kalıyor, renk oluşumu iyi değil. `Aprikoz` yumuşak olduğu için yola dayanıklı değil. `Hasanbey`e kırmızı renk vermek, `Aprikoz`a da sertlik vermek için 15 ayrı melezleme yapıldı. `Roksana`, `İmrahor`, `Sakıt`, `Hacıhaliloğlu` ve `Alyanak` gibi türlerle yapılan melezlemeler sonucunda 662 melez elde edildi.``


Amaçlarının piyasa değeri ve verimi yüksek kayısı çeşidi üretmek olduğunu vurgulayan Demirtaş, ``Proje kapsamında tozlamalar 2 yıl daha devam edecek. Elde ettiğimiz meyveler aradığımız nitelikleri taşıyorsa tohumlarını dikip, bir fidan elde ediyoruz. Her fidan 4-5 yaşına geldiğinde meyve verecek. Bu fidanları bu süreye kadar takip edeceğiz. Takiplerimizle birlikte proje 2015 yılına kadar devam edecek`` dedi.


Demirtaş, projenin Çukurova Üniversitesi ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakülteleri işbirliği ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön