View Single Post
Eski 02-03-2009, 22:08   #2419
Kahraman Koray
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruktalas Mesajı Göster
Evet Kahraman bey bende mikro serayı kasteddim. Evimizde 10-15 yaprakla oluşturduğumuz seralar. Kahraman bey saksı içinde ki toprağı karıştırma işlemini sürekli mi yapmalıyız? Zira ben bu zamana kadar hiç saksı içindeki toprakları karıştırıp havalandırmamıştım. Ama bundan sonra denemeye değer...
Karıştırmanın iki faydası var. Birincisi sürekli toprağın su ihtiyacını öğrenmek için bastırdığımız menekşe toprağı 1 yıl içinde iyice sertleşir. İkinci sebep ise azot bakterilerine çalışacakları daha geniş yüzeyler sağlamak. Havalandırmak çok önemli. Aslında hiç toprak değiştirmeden yeterince havalandırarak ve uygun saksı seçimi ile yıllarca sağlıklı menekşe çiçekleri elde etmek mümkün. Bende aynı menekşe, saksı ve toprak ile yılda sadece bir kaç adet keçi gübresi ekleyerek toprak değiştirmeden sağlıklı bir 10 yıllık tecrübe var. Aslında uygun ortam oldumu toprak değişimine gerek yok gibi ama yeni başlayanlar için bu şart. Afrikada doğal ortamlarında menekşeler sarmaşık gibi büyüyorlar. Gövdeleri dal gibi uzuyor ve bir sonraki toprak ortama transfer oluyorlar.

http://www.saintpaulia.fi/galleria/species/index.html

Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön