Dün paralel saksılarda ki domateslerinde besin eriyiğini değiştirdim. 10 lt temiz suya Sn. Envor' un seyreltilmiş besin kitinden 200 ml A + 200 ml B karıştırarak hazırladığım eriyiğin EC değeri 2,2 oldu. Saksıları doldurduktan sonra aynı şartlarda 10 litre daha besin eriyiği hazırlayarak damacanaya koydum.
Paralel saksılarda birleşik kaplar metodu ile sıvıları yüksekliklerini dengede tutuyoruz ama EC değerleri dengede olmuyor. Besin değişiminden önce çok ilginç ölçümler yaptım ama yeni besin değişiminden sonra tekrar ölçümler yapıp bir önceki ölçümlerin tesadüf olup olmadığını doğrulayacağım. Daha sonra gözlemlerimi sizlerle paylaşırım.
Paralel saksılardaki fidelerden 1. saksıdaki fide tamamen düzelmiş gibi. 2. Saksı bir önceki travmada çok darbe almış olacak ki tepe yaprakları minik kaldı gelişme durdu gibi. 3. , 4. ve 5. saksıda ise EC değerlerindeki değişimlerin durumuna göre gelişimleri çok farklı.
Kök havalandırmasını düzeltince yapraklardaki değişimler düzeldi gibi ama besin değişimine karar vermemi gerektiren olay 5. saksıdaki değişim oldu. Kök havalandırmasındaki düzelmeden sonra yaprakları düzene giren bitki son saksı olması sebebiyle taze besin almakta zorlandığı için saksı içindeki tuzluluk oranını yükselmesinden kaynaklanan EC yükselmesi sonucu tekrar sararmaya başladı.
Bu yüzden diğer saksılardaki fideler normal olmasına rağmen besin değişimi yaptım. EC değerinide 5. saksıdaki oluşumdan dolayı fazla yüksek tutmadım. Havalar çok soğuk gittiği için ikinci salkım çiçeklenmelerden ne yazık ki meyve oluşumu alamadım.
|