Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar
Ben bu ağacı biliyorum, osuruk ağacı denmesinin sebebi de, kokusundan ötürü değil de (bildiğim kadarı ile) bu ağacın içi delik oluyor ve kuvvetli bir rüzgar çıktığında ilk devrilende bu ağaç oluyor, dolayısıyla o...san yıkılacak  deyimi zamanla ağacın ismi olmuş.
Tabi bu yöresel bir isim.
.......
|
Sevgili BalıkcıSerdar,
Bilimsel adının "
Ailanthus altissima" olduğunu arkadaşlarımız yazmış. "
Simaroubaceae" familyasından Çin kökenli bir ağaç...
Bizde de yaygın olarak sıkça söylendiği gibi osuruk ağacı denilmiş. (Ne acaip bir kelime değil mi? Ağız doldurularak söyleniyor... Bu kelime köken olarak nerden gelmiş acaba?..) Her neyse, sizin dediğiniz özelliğinden dolayı bu ismi almış olsaydı ağacımızın adının sonuna "tan" hecesi eklenirdi.
Şaka bir yana bu ağacın yaprağını alıp oğuşturduğunuzda ismini hak eden hararette koktuğunu göreceksiniz. Yani kolay kırılmasından dolayı değil yaprakları çok kötü kokmasından dolayı böyle bir isim yakıştırılmış.
Hava kirliliğine, parazitlere, hastalıklara, kuraklığa, soğuğa dayanıklı çok hızlı büyüyen bir ağaç. Hızlı büyüme konusunda
paulownia ağacının şöhreti hiç kalır. 20 metreye ulaşabiliyor. Ve denildiği gibi çok arsız. Hani istilacı dense yeri var. Kırılsa da, kesilse de kolay kolay kurumuyor. Tohumu konaklayacağı bir yer bulmasın; anında fışkırıyor mübarek. Aynı yerden beş altı gövde halinde çıkabiliyor...
Salkım halinde erkek ve dişi çiçekleri oluyor. Meyvası sarıya çalan bir kahverengilikte kanatsı meyvaları oluyor. Meyva dediysem yenilebilir değil elbette.
Şu anda benim bahçemde üç ayrı noktada kendiliğinden çıkmış vaziyette. Filizlerini gördüğümde koparmaya kıyamamıştım. Ama daha sonra bahçemin her yerinde yeni yeni filizler fışkırmaya başladı. Bıraksam tüm bahçeyi istila edecekler. Bu yıl daha da büyüyecekler, daha çok dallanıp, budaklanıp boy atacaklar, çiçeklenip meyvaya duracaklar. İşte o zaman ne yapacağım bilemiyorum... Osuruk kokulu bir bahçede de durulmaz heralde...