View Single Post
Eski 23-02-2009, 22:26   #95
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Passion Mesajı Göster
Sn. Kgursan,
Benim geçen ilkbaharda diktiğim Mathiola incana'lar karışık tohumdu. Tek tük çiçek açtılar ve açanlar yalınkatlı çıktı. Ben kışın donarlar diye bekliyordum ama çok küçük olanlar biraz soğuktan örselendi onun haricindekiler hala hayatta ve yapraklılar. Üzerlerinde hem tomurcuk var hem de kurumamış tohum kapsülleri var. Şu anda tek tük de çiçek açıyorlar. Bu türün çok yıllık olmadığını zannediyordum. Yaprakları çok yıllık tür olan Cheiranthus cheiriden de farklı.

Mathiola incana'larda çok yıllık mıdır? Şimdi benim bu çiçeklere bu aşamadan sonra nasıl bir muamele yapmam gerekir? O tomurcuklar havalar ısınınca çiçek açacak mı ve bitki yaşamaya devam edecek mi? Diğer türleri budadığım zaman yeni dallar fışkırıyor tekrardan. Bunda ne yapmalıyım. Teşekkür ederim.
Tesbitiniz doğru. Mathiola incana, cherianthus dan farklı. Çok yıllık değil. Fideyi diktikten sonra yaprak verecek, tomurcuk oluşturacak ve tomurcuklar çiçek açıp geçecek, yalınkatlar tohum bağlayacak katmerliler ölecek. Tohumlar olgunlaştıktan sonra yalınkatlar da kuruyacak. Ömrü yaklaşık 3-5 ay. genellikle Yalınkat çiçekli fideler katmerlilerden daha erken açarlar. Katmerliler daha sonra açar. Katmerliler de çiçek topuzu yaptıysa onlar çiçeğe dönüşecek. Sanırım 1 ay içinde çiçek açarlar.

Düzenleyen kgursan : 23-02-2009 saat 22:27 Neden: harf hatası
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön