Bu akşam serayı bitirdim arkadaşlar Tohumları ekip fişi takmak kaldı.
Resimlerini görünce belki biraz karışık gelmiş olabilir. Ama inanın çok karışık bir şey değil.
Taktir edersinizki bir sistemi manuel olarak çalıştırmakla otomatik çalıştırmak arasında tabiiki biraz teferruat ve biraz farklılıklar olacak.Daha öncedende bahsetmiştik..Hemen hemen herkesin elindeki zaman saatlerinin ayarlana bilir enküçük zaman aralığı 15 dakika.
Tohumlar çimleninceye kadar nemlendirme ve tohumlar çimlendikten sonra beslemek için püskürtme sisteminde 15 dakika çok fazla gibi . Bu süreyi kısaltmak için yapabileceğimiz en pratik yol zaman saatinin yanına bir zaman rölesi bağlamak.Bu istemin çeşitli yolları var yol sadece bu değil ama en ucuz çözüm bu. Gelelim ısıtmaya : tohumların çimlenmesi için belli bir sıcaklığa ihtiyacı var . BU sıcaklık daha öncede bahsettiğimiz gibi sıcak yastık denen ve ısısını gübreden temin eden eski klasik sistemler olduğu gibi elektrik ısıtmalı sistemlerde var.Isı konusu hassa bir konudur, teferruata girmiyelim ,onun içinde en uygun enucuz ve pratik olarak ışıklı reklam veya süsleme borularını sectim.mini Seranızın büyüklüğüne göre en kısa bir metre ve metrenin katları olmak şartıyla kullana bilirsiniz. bu serada metresi 16,8 watt olan borudan 5 metre kullandım.
Bunun fide yetiştirmek için yeterli ısıyı vereceğini zannediyorum.
Sevgili arkadaşlar bende sizler gibi bir amatörüm ve ilk defa tohumdan fide yetiştireceğim.Kendimce deney yapabileceğim bir düzenek ,bir sistem kurmaya çalışıyorum.
Bu sistemde fazladan birşeyler olabilir önemli olan keşke şunuda yapsaydım dememek için biraz teferrualı düşünmüş olabilirim ama ana hatları ısı,nem ve besleme.Işık olayı enteresan önemli bir konu.
,hiçbir yerde 20 watt lık şu lamba 100 watt lık bu lamba güzel sonuç verir bilgisine rastlamadım. Bütün bilgiler büyük güçlü ve sarfiyatı çok olan ışıklandırmalar.Öyle olunca güneş ışığından istifade etmek için sistemi dışarıda çalışa bilecek bir biçimde yapmaya çalıştım. Bu sistemi bütün sene boyunca kullanırım düşüncesiyle soğukta ısıtan ,sıcakta soğutan bir sistem kurmaya çalıştım. Onun için bozuk bir akvaryum termostatından faydalandım.
Buradan forum vasıtası ile tanıştığımız ve eski akvaristlerden şans43 arkadaşımıza teşekkür ederim ,onun bir akvaryumcu arkadaşından temin ettik. yeni bir akvaryum ısıtıcısını bozmaya kıyamadım.
Onlar tek kontaklı olduğu için devreye bir röle ilave ettim,ve soğutmayı daha doğrusu havalandırmayı eski bir bilgisayar fanından yaptım ,ama oda 12 volt olduğu için birde transformatör ilave etmek gerekti. Bunları tasarlarken ,bu kadarını yaptın bari şuraya 3 tanede anahtar koyda deney yaparken alternatifin olsun dedim kendi kendime. 3 te anahtar koydum. ıstıcıyı, püskürtmeyi ve nemlendirmeyi devreden çıkaracak.
Tabiiki sistem dışarıda çalışacağı için su geçirmez,rutubete yağmura vs dayanıklı etanj bir kutuya koymak lazımdı. Çamaşır sepetinin yanına en ucuz pratik saklama kabı olur dedim,kapağına açtığım pencereye plexglas birparça taktım hepsi bu.
Üstüne birde naylondan sera örtüsü yapacağım , ilk resimlerde tellerini görmüştünüz.
Anlıyacağınız arkadaşlar bu işe bende fena kaptırdım. Aslında dakotadan yaptığım serada bu kadar teferruat düşünmemiştim ama sizden gelen güzel yaklaşımlarla gaza geldim ve neticede güzel deneyler yapıp sizlerle paylaşabileceğim bir mini seram oldu.
Hepinize teşekkür ederim .
Isıtma sistemi işn bence en önemli kısmı bunu yaptıysanız tohumları ekebiliz . nemlendirme bir el pompasıyla manuel olarak kolay yoldan hallolabilir.Bu seranın teferruatlı olmasının sebeplerinden biri püskürtme sistemini denemek içindir. Bu nu çıkarınca geriye birtek ısıtma kalıyor.
Elimdeki diğer serada enbasit yoldan fide yetiştirmeyi deneyeceğiz. Böylece tohumdan hasata topraksız tarım yapacağız , Herkese başarılar dilerim ,kolay gelsin.
|