View Single Post
Eski 19-02-2009, 01:18   #208
meeteine
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 100
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sayın meeteine,

Elinize sağlık... Daha önceleri neredeydiniz? Bir yıldır kurduğunuz sistemin altyapısını bizimle paylaşmamakla biraz bencillik etmişsiniz, gördüğüm en güzel gelişme göstermiş domates fidelerinden biri.

Sanırım altında çok sağlam bir alt yapı var. Ben sizden yeniyim, sizin sisteminizi de görmüş olsaydık, bu işe yeni başlayanlar olarak belki sizden de feyz alırdık. Bize sisteminizi anlatırsanız çok memnun olurum, bundan sonraki çalışmalarımız da bize ışık tutar. Besin deponuzun konumu, pompa cinsiniz, besini havalandırma sisteminiz, bitkinin saksıya yerleştirilme detayı, sulama sıklığınız ve şekli vb. Tabii ki paylaşmak isterseniz.

Domates tohumunuzun cinsi ne idi, topraksız tarıma çok uygun bir tohum seçmişsiniz. Benim domates fidelerimi de sağolsun Sn. Envor göndermişti. Bir salkımda beş adet çiçek oluyorsa ancak iki adedi meyveye dönüştü. Bazı salkımlarda hiç meyve olmadı. Hatta hiç meyve tutmayan fide bile var Bir arada bitki köklerini yanlış havalandırmaktan kaynaklanan problemler yaşadım.

Hep beraber öğreneceğiz herhalde bu işi. Siz bir sınıf atlamışsınız, biz daha okul öncesi sınıfındayız. Ben daha haşeratla tanışmadım, daha birde o dertler var değil mi? Kolaylıklar diliyorum.
Sayın Sarıcan,
Bencillik etme gibi düşüncem hiç olmadı, var olanın tekrarı olmasın, gereksiz yere kirlilik yaratmıyayım düşüncesi ile yazmamıştım ama şimdi görüyorum ki tekrar bile olsa her türlü deneyimden öğreneceğimiz şeyler var. O zaman başlıyayım hikayeme:
Geçen sene ağaçlar net ile ilk tanıştığımda geç kalmıştım aslında. siteyi araştırdım ve (şu anda adını hatırlıyamadığım) bir arkadaşın durgun su kültürü için gerçekleştirdiği sekiz saksılı sistemi pvc borular ile oluşturdum. Pet şişeler yerine 32'lik saksıları kullandım. Saksıların altlarını delerek boruya monte ettim. 100lt.lik bir su deposu edindim. Kudret hocamızdan besin eriyiği aldım. Deponun içine bir de akvaryum su pompası atınca sistem tamamlandı.
Zaman geç olduğu için domates fidesi yetiştiremedim ben de biber ile denemeye karar verdim. Dört biber fidesinden üç ay içerisinde 3-4 kg biber ürettim.
Kış gelince sistemi küçülttüm ve evin salonuna, pencere önüne taşıdım. 15 litrelik bir su kovasını depo olarak kullanıyorum. Domates tohumu için Ankara-Yenikent'te köylü üreticilerden aldığım tohumu kullandım. tohumu torfta çimlendirdim ve benim "sistem"e taşıdım. Fotoğraflar yaklaşık üç aylık fideyi gösteriyor. Sistem ile ilgili ayrıntılı fotoğrafları yarın çekip yüklerim.
Zaman ayarlı role ile pompayı çalıştırıyorum. gün doğumundan gün batımına kadar sulama yapıyorum. Öğle saatlerine kadar (fidenin direk güneşe maruz kaldığı zaman aralığı) her saat 30 dk boyunca besin veriyorum. Öğle-akşam aralığında ise bu süreyi 15 dk/saat olarak ayarladım.
Sistemin ayrıntısını ve yazın balkonda denediğim ikinci sitemin açıklamasını fotoğraflar ile birlikte yarın yazmayı planlıyorum.

Sayın Mustafa0,
yeşil bit diye benim öldürdüğüm canlılar galiba macrolophus idi. Bundan sonra onlara gözüm gibi bakacam ve ellerimle lavra vererek besliyecem
Anlayamadığım bir şey var: Evin içi gibi steril bir ortamda beyaz sinek, macrolophus ya da kırmızı örümcek nereden geliyorlar?

meeteine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön