View Single Post
Eski 18-02-2009, 10:11   #557
onuruygun
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sayın onuruygun,bu sadece sizin sorununz değil ve sadece tropik bitkiler içinde değil .Çok sıcaklarda bitkileri serinletmek için püskürtme değilde sisleme sistemi denen bir sistem kullanılır. sis pompaları araba yıkama istasyonlarında kullanılan yüksek basınçlı( çok yüksek basınçlı) pompalardır. Ancak amatörce evde bir iki bitki için bu sistemde mükemmeldir.
Temiz su püskürteceği için tıkanma olmaz ama kireçsiz su kullanmaya dikkat etmek lazımdır.Püskürtme sisteminde besin eriyiği kullanıldığında her nozulda tıkanma olasılığı mevcuttur.
Kullandığım pompa arabaların camlarına su fışkırtan su pompasıdır. Ancak bu pompaların çok çeşitlisi mevcut. Bu pompanın özelliği dişli pompa olmasıdır santrüfüş sistem çalışam pompalar bu kadar basınçlı olamaz, Özellikle bu tipi seçtim. 24 volt, debisi tahminen 200-250 cc dakika gibi. 15 w bir tansformatör den yaptığım bir DC kaynakla çalıştırdım.
Yapmış olduğum mini serada nekadar işe yarayıp yaramıyacağını birlikte göreceğiz.
Kudret Bey; cevabınız için çok teşekkürler.

İnanın olay sadece birkaç bitkiden ibaret olsa bu kadar uğraşmazdım ama bu bitki işi bende artık tutku halini aldı. Sis cihazları maalesef paludaryum için pek kullanışlı olmuyor. Su dışı 90 cm'lik bir yükseklik ve 210 cm uzunluktaki dikey sistemi sulamam gerekiyor ve işin acıklı yanı bunu akvaryumdan çektiğim su ile yapmam gerekiyor. (mikron düzeyinde medikal filtrelerden geçirdiğim suyu ayrı hazneye alıp oradan püskürtmeye yollamayı düşünüyorum)

Akvaryum şartlarında bitki yaşatmak topraksız tarıma çok benziyor. Mecburen iz element takviyesi ve yoğun bitkilendirmede de NPK kullanmamız gerekiyor.(sanırım besin eriyiğinden kastınız bu) Sprey başlarında tıkanma yapmayacağını veya tıkandıkça yenisini takacağımı ummaktan başka çarem yok.

Su sertliği konusunda pek sorun yok, sistemin su kapasitesinin %65'i RO'dan elde edilmiş olacak. Karbonat derişimi düşük olacak ama bitkileri desteklemek için Ca ve Mg derişimini yüksek tutacağız. (KH<3, GH şimdilik belli değil)

Debi sanırım yetecektir, yetmezse birden fazla kullanabilirim. Acaba bu motorları bir şekilde 1000mA-12V(DC) adaptörlerle çalıştırma imkanımız var mı? Hani adaptörleri seri bağlasak pillerdeki gibi gerilimin artması söz konusu oluyor mu? (Elimde bu adaptörlerden 25 adet var)

Tekrardan ilginize teşekkür ederim. Saygılarımla...

onuruygun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön