Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi
Madem toplandınız bari bir bilgi edinelim. Potansiyel olarak ekonomik yerinide belirler. Yalovada toplam fidanlık ve çiçekçilik katagorisinde kaçar hektar veya dekar alanda üretim veya çalışma yapılıyor. Kuşbakışı öğrenelim. Herkese selam.
|
Türkiyede süs bitkileri hakkında rakam ,veri bulmak çok zor. TÜİK Tarımsal Yapı ve üretim ve istatistiklerinde (aylık yayınlanır) Süs Bitkileri verileri yok. Süs bitkileri tarım üretimi değil miş gibi.

Tarım il müdürlüklerinin verileri de güvensiz ama mecburen kullanılıyor.Nasrettin hoca gibi: Birisi sormuş "Havada kaç yıldız var hocam?" Hoca cevaplamış 100 tane. Nereden biliyorsun hocam? İnanmıyorsan say demiş hoca. Biz de öyleyiz verilere inanmasak bile kabul etmek zorundayız. 3 Yalan vardır.: Yalan, kuruklu yalan ve İstatistik
Hazırladığım bilgiyi buraya aktaracağım biraz uzun olacak ama;
YALOVA ÇİÇEKÇİLİĞİNİN GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU Kamil Gürsan Atatürk Bah.Kül.Araş Enst./Yalova
Yalova’da yaklaşık 50 yıldır çiçekçilik yapılmaktadır. Plastik örtünün olmadığı zamanlarda demir cam seralarda yetiştirilen çiçekler İstanbul mezatlarında satılarak ailelere önemli gelir sağlamışlardır. İzmir ve Antalya’da çiçekçilik başlamadan önce Yalova’lı çiçekçiler çiçekten önemli gelirler sağlamışlardır. O zamanlar çiçekçilik en karlı tarım kollarından birisi olmuştur.
Yalova da çiçekçilik ilk önce Laledere ve Koru köyde kesme çiçek yetiştiriciliği ile başlamış ve çevreye yayılmıştır. 1980 den sonra saksı çiçeği yetiştiriciliği önem kazanmış ve gelişmiştir. Bu gün tüm Türkiye'de yetiştirilen saksılı bitkilerin % 70 i Yalovada yetiştirilmektedir.
Tarım il müdürlüğü verilerine göre 1998 yılında Yalova’da 2431 dekar alanda süs bitkisi yetiştirilmektedir. En fazla yetiştirilen süs bitkilerinin başında kesme çiçekler (Karanfil, gül, kasımpatı, gladiol ve frezya ) gelmektedir. Bunun yanında 40-50 işletmede ve toplam net 155 dekar alanda 4 milyon civarında saksı çiçeği üretilmektedir. Bunların dışında Mevsimlik çiçekler ve park-bahçe (dış mekan) süs bitkileri yetiştiriciliği de Yalova’da önemli yer tutmaktadır.
Bu gün bu veriler elbette değişti. Dış mekan bitkileri ve saksılı salon bitkileri üretimi önemli şekilde arttığı tahmin edilmektedir. Saksılı bitki üreticileri SASBÜD adı altında dernek oluşturdular.