View Single Post
Eski 16-02-2009, 09:35   #11
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Name:  S6303698.JPG
Views: 1109
Size:  69.2 KB

Yaprak altında kalanlar-arkada duranlar-yeni çiçekten çıkmışlar var, onları göremiyorsunuz. En büyüğü fındık boyutunda. Bu kadar meyveyi büyütmek için bayağı bir çaba harcıyor. Daha hasata zaman var Mart tahminim doğru çıkacak gibi.

Gözlemlerim:
Çok verimli bir tür olduğu kesin. Tohum ekme zamanında, evin serin olmasına karşın 5 tohumdan hepsi çimlenmişti. 2'sini arkadaşlarıma verdim. Elimde 3 bitkim var. Aynı dönem bitkileri olduğu, aynı güneşi ve bakımı gördükleri halde 2tanesi normal gelişip meyve vermekteyken, bir tanesi çok yavaş gelişiyor. Bunun nedeni bayramda yolculuğa çıktığımda bu fideyi evin içinde değil, serin olan kapalı balkonda bırakmış olmam olabilir. Tam yeni yerine alışma dönemindeyken, serin hava gelişimini yavaşlatmış olabilir. Henüz 9 cm boyunda ve yeni tomurcuk vermeye başladı (diğer ikisinin boyu 23-25 cm). Bu da benim için bir avantaj oldu. Diğerleri biterken, bu meyve vermeyi sürdürecek.

Çiçeklerden neredeyse %95'i meyveye dönüşüyor. Kayıp, yok denecek kadar az.

Boy büyümesi durdu. Gücünü meyveye veriyor. Bu arada koltuklarda çıkan yapraklar yavaş bir şekilde büyümeye başladılar. Bu da bir avantaj gibi görünüyor. Eski meyveler kızarıp alındıkça, koltuktakilerden çıkacak yenilere yer açılacak olabilir.

Havaların ılık gitmesi de bir avantaj oldu. Yoksa, doğalgazın bu kadar pahalı olduğu bir dönemde oda sıcaklığını (özellikle geceleri) 22 derecelerde tutamayabilirdim doğrusu. Oda bol ışık ve güneş alıyor. Bunların durdukları yer de en uygun yer.

Sonuç:
RR'ler yüzünden ben bu kışın nasıl geçtiğini hiç anlamadım. Tohumlarımın elime geçtiği 7 Kasım'dan bu yana çok keyifli bir kış yaşadım. Bu durumda; bu bitkiyi aklım(ız)a düşürüp getirtmek için çaba harcayan sevgili Denizakvaryumu'na, getiren Karınca70 arkadaşımıza, umutlarımı yeşerten sevgili malbman'a çok teşekkür ediyorum.

Not: Tadına bakınca da sonucu yazarım

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön