View Single Post
Eski 16-02-2009, 09:26   #544
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sevgili arkadaşlar merakta bıraktığımı biliyorum ama inanın şartlar müsait değil . yağmur ,soğuk ve rüzgar balkonda çalışmaya mani püskürtme deneyide içeride biraz zor. Hepsi hazır en kısa zamanda resimliyeceğim.
Bu arada herkesin ortak yapabileceği bir ısıtma şeklinden bahsetmek istiyorum.
Mümkün olunca resimlemeye çalışacağım.Önce anlatayım. İlk yaptığım dakota sera için yine bir reklam işleri yapan arkadaşımdan 30cm*65 cm ebatlarında kalınkığı 6 mm polikarbon oluklu plaka aldım.Bu plakanın30 cm lik genişliğinde 46 adet kanal var, Bu kanalların arakarını 1,5 cm kadar yardım. 63*46=2890 cm yani 29 metre reziztans telini kanallara döşedim. Çıkış kablolarını bağladım ve uçlarını silikonla kapattım.
Böylece 263 ohm direçli bir elektrik ocağı yaptım. Bu kadar uğraşmamın sebebi her tarafı ayni ısıtan üniform bir ısıtma elde etmek içindi. Eskilerden kalma bozuk bir akvaryum ısıtıcısından söktüğüm bir termostatı da devreye bağlıyacağım. Burada termostat kullanma mecburiteti var .Ancak hepimizin çarşı pazardan alıp yapacağı sepet için çok kolay bir ısıtma şekli öneriyorum. Tabiiki illede hazır sepet olması gerekmiyor. kendi yaptığınız her hangi bir kutuyada monte edebilirsiniz. Yalnız ısıyı biraz izlemeniz gerekir.
Sistem şu : sepetin 40*60 cm lik tabanına 4 veya 5 metre vitrinleri süsleyen ışıklı boru yu eşit aralıklarla serin. bu boruların metresi yaklaşık 10 watt gibi. Markaya göre değişe bilir ama yaklaşık bu civarda. Balkonda bu ısıtıcının devamlı yanması sera ısısını çok anarmal yükseltemez . Bu borular 1 metrelik parçalar halinde kesile bilir.5 metrenin az geleceğini ummuyorum fazla gelirse 1 metresini makas işareti olan yerden kesebilirsiniz.
Seraya koyacağınız termometre ile ısıyı kontrol edip20-25 derece olması için hareket ediniz. Bu yönten bence
çok kolay, çok ucuz ( borunun metresi 1-1,5 tl gibi ) tehlikesiz teferruatsız ünüform bir
ısıtma şekli. Devamlı yanan ışık sizi rahatsız ederse bunu plastik bir plakaya veya bir kontraplak üzerine monte edip siyah bir poşete koyabilirsiniz.
Işıklı borunun 2 ucunuda seradan dışarı çıkarıp çok emniyetli bir ısıtma yapabilirsiniz .resimler yolda.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön