[QUOTE=kgursan;360683]Bütün bitkilerin severek yetiştiği ve sevmeden zoraki yetiştiği yerler vardır. Severek yetiştiği ve çoğaldığı yerler o bitkinin ANAVATANI veya Gen Merkezi dir. Buradan diğer yerlere dağılır. Diğer yerlerde bazı özelliklerini de (Koku, renk gibi) kaybedebilir. Dağ, yayla ikliminde bütün bitkiler daha güzel ve kaliteli ürünler verir. Bunun nedeni de dağ ikliminde Gece-Gündüz sıcaklık farklarıdır. gecelerin soğuk-serin olduğu yerlerde gündüz yapılan besinler (Fotosentez ürünleri) gece solunum ile harcanmaz ve bitkinin çiçek, meyve gibi kısımlarında birikir dolayısıyla meyveler daha tatlı, çiçekler daha parlak , kokular daha keskin olur.
Kgursan hocam,
Taşlar şimdi yerine oturdu. Keskin kokuların sırrı çözüldü. Akdağ hep rüzgarlı ve yapısı taştır; kireç taşı. Toprak pek bulunmaz. Geceleyin yazın bile çok serindir, üşütür insanı. Zambağın keskin kokusu demek ki bundan geliyor.
Bilgi için teşekkürler.
|