View Single Post
Eski 14-02-2009, 22:19   #543
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Bügün istanbul çok yağışlı sizler için püskürtme sistemleri hazırladın ama resimliyemedim.
Yarım hava imkan verirse resimlerini çekip göstereceğim.
Arkadaşlar önemli konulardan birinin ısıtma olduğunu söylemiştik. zira bir çok tohumun çimlene bilmrsi için ısı ve nem şatı başta geliyor. Birçok sebzenin tohumları sıcak yastık denen tohum yataklarında fide yetiştiriliyor.
Sicak yastıktoprağa örneğin 1 metre genişlik 3-4 metre boyunda 60-70 cm derinliğinde çukur acılıyor ve bu çukura 50-60 cm yüksekliğinde taze çiftlik gübresi hatta daha iyisi at gübresi seriliyor. Üstüne 15-20 cm kadar tohum harcı seriliyor ve tohumlar ekiliyor. burada gübrenin görevi yanmadan dolayı açığa çıkam ısı ile toprağı ısıtmak. bu ısı 60 dercelere kadar çıkabilirmiş.Dolayısı bu ısı üsteki toprağı ısıtıyor. Buna sıcak yastık deniyor. bundan başka ılık ve soğuk yastıklarda var. Kabaca anlatmaya çalıştım ama gaye toprağı ısıtmak. tabiiki artık çiftçimizinde böyle uğraştığını sanmıyorum. Zira modern fide yetiştiriciliğinde elektrikli ısıtma sistemleri kullanılıyor. Çokşükür elektriksiz köyümüz yok.
geriye cağa ayak uydurmak kalıyor.
Biz amatörce nasıl bir ısıtma sistemi yapabiliriz?

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön