Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci
Sn Kgursan,
Ak zambağın (adına dağ zambağı derdik) 1250 rakımlı Akdağ'ın tepesinde keklik, tavşan avı yaparken gördüklerimizi toplayıp evlerimize getirirdik.
Birkaç soğan getirip 200 metre rakımlı nergis bahçelerimizin içine dikmiştik. O zamanlar epey geçmişte kaldı ama kokusu dağdakiler kadar keskin olmuyordu sanırım.
Forumlarda soğuklama ihtiyacı olduğunu okudum.
Bu sebeple deniz seviyesinde soğuklamasını yapabilirmi? Kokusu azalır mı? Bu arada soğuklamayı birisi açıklasa hiçbir yerde rastlamadım belkide vardır.
|
Bütün bitkilerin severek yetiştiği ve sevmeden zoraki yetiştiği yerler vardır. Severek yetiştiği ve çoğaldığı yerler o bitkinin ANAVATANI veya Gen Merkezi dir. Buradan diğer yerlere dağılır. Diğer yerlerde bazı özelliklerini de (Koku, renk gibi) kaybedebilir. Dağ, yayla ikliminde bütün bitkiler daha güzel ve kaliteli ürünler verir. Bunun nedeni de dağ ikliminde Gece-Gündüz sıcaklık farklarıdır. gecelerin soğuk-serin olduğu yerlerde gündüz yapılan besinler (Fotosentez ürünleri) gece solunum ile harcanmaz ve bitkinin çiçek, meyve gibi kısımlarında birikir dolayısıyla meyveler daha tatlı, çiçekler daha parlak , kokular daha keskin olur.
Diğer sorunuza gelince. Liliumlar çiçek açmak için vernalizasyon denilen soğuklama isteği vardır. Bu 6 hafta kadardır. Sahil kesimlerinde de kış aylarında uzunca bir süre serin havalar olur. Bitkiler soğuklama isteğini burada da alabilir. Aynı zamanda soğuklama isteği çeşitlere ve türlere göre az veya çok olabilir.soğuklama isteği az olan (Örneğin yılda 200 saat 7 oC gibi) bu istek karşılanınca çiçeklerini verir. Bazı çeşitlerde ve türlerde ise bu 6-700 saat olabilir. Soğan fizyolojisi bölümünde de konuyu açıklamaya çalışmıştım saygılarımla.